V. Királyi Borász Borverseny
A borversenyt a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományõrzõ Egyesület és a Magyar Borok Háza rendezi ötödik alkalommal.
A borverseny idõpontja: 2007. július 10.
Helyszíne: Magyar Borok Háza
A termelõk a királyi szakács -Varga Károly- ételeihez nevezhetik be boraikat:
Királyi étkek
1. Fõtt füstölt csülök-sódar hidegre préselve reszelt ecetes tormával, kapros turolddal töltött ugorkával, olívával
2. Csomboros káposztás lúdfi árpagyönggyel kemencében pirongatott cipóban kínálva
3. Fügeborban párolt borókás göngyölt szarvasczimer erdei vadgombakincsekkel, bíborkörtvéjjel, havasi cseresznyés mártalékkal, fenyõmagvas gesztenyés puffanccsal
4. Mathias Rex lángnyelvekkel csapdosott császárszalonnába burkolódzó szûzpecsenye kakukkfüves mártalékkal, zsályás zöldséges árpagyönggyel
5. Beatrix királynõ kedvére töltött aranyalma mézes dióval, fügével, hecsedlivel, sült tikmony csókkal ékesítve
A borverseny díjazott borait a Magyar Borok Háza külön kiállítás keretében mutatja be a bemutatópincéjében. A királyi borász cím gyõztesét arany pecsétgyûrûvel és királyi borivó kupával jutalmazza a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományõrzõ Egyesület, a kategória gyõztesek oklevelet kapnak és a „Királyi Borászgárda” tagjai lesznek.
Az egyes ételkategóriák gyõztesei tagjai lesznek a „Királyi Borászgárdának” és lehetõséget kapnak arra, hogy boraikat az ételt készítõ királyi szakáccsal együttmûködve Nagyszakácsiban (augusztus 2-4.) – a Borudvarban a nagyközönségnek árusíthatják. Az érdeklõdõk „Egy királyi étel – egy királyi bor” rendszerben kóstolhatják meg az ételeket és a borokat a rendezvény mindhárom napja alatt. A borászok a helyszínen lehetõséget kapnak más boraik palackos árusítására is.