Tízéves a Magyar Borok Bálja
[tn_2_bal.jpg] Az eseményt szervezõ Winelovers csoport úgy állította össze a menüt kísérõ borsort, hogy megjelenítse azokat a fõbb bortípusokat, amelynek bemutatják a hazai borkultúra sokszínûségét. Így kerül a poharakba tradicionális készítésû pezsgõ, olaszrizling, furmint, kékfrankos, vörös házasítás és tokaji aszú. 2015-ben a bál vendégbora a kadarka lesz.
Következzen néhány tétel az idei borsorból!
Garamvári Szõlõbirtok – Vincent Tokaji Furmint Brut
A tradicionális készítésû pezsgõ alapanyaga a Tokaji borvidékrõl származó furmint. A 2011-es évjáratú bort huszonnyolc hónapig érlelték seprõn. A frissen degorzsált tétel a budafoki pezsgõpincészetben született meg, amelyet az 1897-es alapítású Palugyai pincében hozott létre a Garamvári család.
Bujdosó Szõlõbirtok és Pincészet – Cirkáló Olaszrizling 2013
A szõlõalapanyag a délnyugati fekvésû Csirip-tetõrõl, egy új telepítésû ültetvényrõl származik. A bort elsõ töltésû, közepes égetettségû, zempléni tölgybõl készített hordóban érlelték finomseprõn tartva január végéig. A bor neve onnan ered, hogy a Bujdosó fivérek a 70-es Pannónia Cirkálón vitorláztak.
Szent Tamás – Mád Furmint 2013
A pincészet Mád sorozatának elsõ tagja volt a furmint, melynek célja, hogy a borvidék egyik legfontosabb szõlõfajtájára jellemzõ szerkezet és aromatika mellett megjelenítse a település határában húzódó ültetvények ásványos karakterét. A bort a letisztult végeredmény elérése érdekében acéltartályban erjesztették.
Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárdi Kadarka 2011
Kadarka, amely a Nagy Bödõrõl, Szekszárd keleti részébõl származik. A bakmûvelésû ültetvény kora nyolcvan-száz év. A fermentáció nagy fakádban, nyílt erjesztéssel zajlott, ezt követõen került nagy ászokhordóba a bor az érleléshez. A 2013. szeptemberi letöltést követõen palackban érett a kadarka, amely kiemelten fontos szõlõfajtának számít a Szekszárdi borvidéken.
Takler Pince – Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012
E kékfrankos alapanyaga fõként idõsebb tõkékrõl származik, amelyeknek a Görögszó-, a Szenta-völgy-, a Gurovica-, a Strázsahegy- és a Decsi-hegy-dûlõk adnak otthont. A szigorúan válogatott termésbõl tizennégy hónapig tartó, ötszáz literes, új magyar tölgyfa hordóban zajló érlelést követõen született meg ez a komoly kékfrankos.
Gere Attila Pincészete – Kopar 2011
A pincészet ikonikus házasítása Villány és egész Magyarország egyik legismertebb bormárkája. A 2011-es évjárat 50% cabernet franc-ra épül, amelyet 40% merlot és 10% cabernet sauvignon egészít ki. A vörös házasítás érlelése 16 hónapig tartott, 60%-ban új barrique-ban és 40%-ban nagy ászokhordóban.
Disznókõ – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006
A 2006-os évjárat szerte az országban kiemelkedõnek számított. Örülünk annak, hogy ilyen idõtávból is bemutathatjuk olyan minõségében, amelyre csak a tokaji aszú képes. A Disznókõ Szõlõbirtok gyönyörû indián nyárról és napsütéses õszrõl számol be, amely lehetõvé tette számukra a kifogástalan aszúszemek begyûjtését.
Kapcsolódó weboldal