Szik Mátyás lett Magyarország idei sommelier bajnoka
A Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetõséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A vasárnap lebonyolított bajnokság célja most is a magas szintû, nemzetközi szabályoknak is megfelelõ versenyzési lehetõség megteremtése volt a magyar sommelier-k számára – mondta el az MTI-nek hétfõn a Masosz elnöke.
Káli Ildikó közölte, a bajnokság reggel a zártkörû középdöntõvel kezdõdött, ahol a hét versenyzõ tesztlap kitöltésével szõlészeti és borászati tudásáról adott számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre válaszolt.
Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük, majd egy bort dekantáltak, és írtak le szóban egy választott idegen nyelven.
Tekintetek kereszttüzében
Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elérõ három versenyzõ jutott a délutáni nyilvános döntõbe, melynek során éttermi körülmények között, közönség elõtt mérték össze tudásukat.
A döntõsök a pezsgõ felszolgálásától a hibás borlap javításán és az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükrõl; borokat és különbözõ párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés-feladat zárta, melynek során a versenyzõk egy palack bort töltöttek hét pohárba úgy, hogy a palackban fél deciliter maradjon.
A Magyarország Sommelier Bajnoka 2014 címet Szik Mátyás (Prime Steak and Wine étterem, Budapest) nyerte el, a második Cseke Gábor (Schloss Hotel Pichlarn, Auszria), míg a harmadik Varga Norbert (Onyx étterem, Budapest) lett.
A szakmai zsûri munkájában részt vett Molnár B. Tamás, a GaultMillau gasztrokalauz fõszerkesztõje és Gianni Annoni televíziós mûsorvezetõ, étterem-tulajdonos is. A zsûri elnöke Káli Ildikó; a bajnokság fõvédnöke és a zsûri tiszteletbeli elnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt.
Forrás:
élelmiszeronline
http://www.elelmiszer.hu