Skip to content

Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email Phone Facebook
Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

A legjobb furmintokat lehet kóstolgatni pénteken Debrecenben

Horváth Lajos, a Borudvarnak nem csak tulajdonosa, de maga is szakértõként kóstolgatja a borokat. A furmint személyes kedvencei közé tartozik, s nem csak februárban – árulta el kérdésünkre. Véleménye szerint egy olyan bor a furmint, ami minden idõben fogyasztható, kedvtõl és hangulattól, illetve a mellé tálalt ételektõl függõen.

S hogy melyek a kedvenc tételei? A Szent Tamást említi elsõként, a 2054-es dûlõbõl származó 2012-es, kis fürtû szõlõrõl származó bort, melybõl mindösszesen 180 palack készült. De szereti Horváth Lajos a tállyai Szent Benedek Pincészet furmintjait is. Érdekes, mondja, milyen izgalmas, gombás ízeket is felmutatnak ezek a tételek. Hasonlóan Orosz Gábor boraihoz, melyekrõl azt is elárulja, a termõhely mellett ott az is számít, hogy a pince a többihez képes kicsit hidegebb: nem 12, hanem 10 fokos. A hideg pincében történõ lassú érlelés következménye ez a finoman gombás íz, amitõl egyébként gombás ételek mellé különösen kiváló ez a bor. S szintén a nagy kedvencei közé tartozik Árvay János padihegyi bora is, melyet a legvidámabb kedvében szeret elõvenni. Árvay Jánosnak a lánya is nagyon jó borász, mondja Horváth Lajos, Angelika, aki sokat tanult külföldön és szintén emlékezetes tételekkel örvendeztette már meg a jó borok kedvelõit.

Mint megtudjuk, õk is jelen lesznek a Furmint Február debreceni rendezvényén, melyen 23 pincészet képviselteti magát 54 féle furminttal február 21-én, 17.30-tól a Kölcsey Központ báltermében a Borudvar és a Hotel Lycium közös szervezésében. A borest részvételi díja elõvételben 3500, a helyszínen 4500 forint lesz. A ár tartalmazza a borok kóstolásának lehetõségét, valamint egy szép fehérboros poharat is, melyet a vendég elvihet magával emlékbe.

Arról, hol lehet jegyet kapni a rendezvényre, itt lehet tájékozódni.

A furmintról néhány gondolat röviden: ezt a borfajtát már a 13 században ismerték Magyarországon. Eredete a mai napig tisztázatlan – ennek ellenére az biztos, hogy évszázadok óta jól érzi magát a Kárpát-medencében. Jelenléte elsõsorban a tokaji és somlói borvidékre koncentrálódott. Ahogy azonban a hazai borásztársadalom felfedezi kiemelkedõ értékeit és a benne rejlõ lehetõségeket, újabb telepítések születnek, ennek köszönhetõen egyre több borvidéket hódít meg újra a szõlõfajta. Példa erre Badacsonyban a Laposa Birtok, Aradon pedig Balla Géza pincészete.

Ahány dûlõ annyiféle különben, a könnyedtõl egészen az ásványos, érlelt testes borig terjed a furmintok sora. Egyes tételek 15-20 év múlva is jól fogyaszthatók!

A borkóstolón részt vevõ pincészetek:

1. Árvay Családi Pincészet

2. Áts Károly Pincészete

3. Balla Géza Pincészete

4. Barta Pincészet

5. Basilicus Szõlõbirtok

6. Béres Szõlõbirtok

7. Demetervin

8. Dobogó Pincészet

9. Fekete Pince

10. Hétszõlõ Pincészet

11. Kardos Szõlõbirtok

12. Kiss István Pincészete

13. Orosz Gábor Pincészete

14. Pálffy Gyula Pincészete

15. Royal Tokaji Borászat

16. Somlói Apátsági Pincészet

17. Spiegelberg István Pincészete

18. Szent Benedek Pincészet

19. Szent Tamás Pincészet

20. Szepsy István Pincészete

21. Tornai Pincészet

22. Vayi Borok Ungváry Krisztián

Vendég borászat: Varsányi Pincészet

Forrás:
Dehir
http://www.dehir.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Tokaj-vita – VM: részletkérdésben döntött az Európai Bíróság
NextContinue
XIX. Kadarka Nemzetközi Borverseny

©2002-2023. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press