Átadták „Az MTA Bora 2014” díjakat
A borrégiókat tekintve az MTA borversenyére idén is a Tokaji borvidékrõl érkezett a legtöbb nevezés, a borok közel egyharmada innen származott. Szekszárdról 18, Villányból 17, a Kunságból pedig 15 tétel került a bírák asztalaira. Népszerûek voltak a rozéborok, ebben az évben a bormesterek a tavalyihoz képest kétszer annyit, 21 tételt neveztek be. A bizottság szakmai összegzése szerint megfigyelhetõ, hogy mind a fehér-, mind a vörösborok esetében egyre magasabb az alkoholtartalom. A desszertborok és a felsõ kategóriás vörösborok mezõnye kiemelkedõnek bizonyult: a zsûri az elõbbiben öt, az utóbbiban három bort minõsített aranyérmesnek, vagyis értékelt 90-nél magasabb átlagpontszámra.
Bírálók, pontozás
A borászok felsõ, illetve középkategóriában nevezhettek legjobb boraikkal. A felsõ kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, a középkategóriában pedig száraz és édes fehérborokat, vörösborokat és rozékat rangsoroltak a borbírák a borversenyeken megszokott 100-as pontrendszerben. Mindkét kategóriában a csoporton belül legmagasabb pontszámot elért bor viselheti 2014-ben a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014” címet. Emellett „A Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2014 Arany” díjat kaptak a 90 feletti pontszámra értékelt, felsõ kategóriás borok.
A bírálóbizottság tudósokból és borszakértõkbõl állt. A bizottság elnöke Pálinkás József, az MTA elnöke, az alelnöki tisztet Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus töltötte be, a tanácsadói tevékenységet Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora látta el. A bizottság tagjai voltak: Csizmadia András, borszakértõ, gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja, Freund Tamás, akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, Geiszt Miklós, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézet egyetemi docense, Nagymarosy András, az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense, Németh Tamás, az MTA fõtitkára, Niszkács Miklós, újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Pásti György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.
Nemes, de nehéz feladat hárult a borbírákra, amikor vállalkoztak „Az MTA Bora 2014” kiválasztására – összegezte az idei bormustra legfontosabb megállapításait Hajós György akadémikus, a bírálóbizottság alelnöke, és hozzátette: amikor a magyar tudomány fellegvára a nevét adja egy-egy borhoz, fontos tudománydiplomáciai küldetést teljesít. „Az elkövetkezõ évben az Akadémián megforduló külföldi és hazai tudósok, szakemberek, vendégek ezeket az italokat fogyaszthatják majd a rendezvényeken, fogadásokon vagy ünnepségeken, ezek az ízek kapcsolódnak majd hazatértük után az események emlékéhez. Emelkedett pillanatok itala a bor, éppen ezért a legjobbak közül is a legkitûnõbbet kell felkínálnunk – hangsúlyozta az akadémikus, és kiemelte: – Kitûnõ borászaink vannak, akikre az egész világ elõtt büszkék lehetünk. A hat kóstolási alkalom során többször is megjegyeztük, hogy ilyen kitûnõ borsorból nagyon nehéz kiválasztani a legjobbat, ugyanakkor elmondhatom, hogy a szigorúan név nélküli kóstolás a legtöbb esetben egyöntetû eredményhez vezetett.”
A „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014” díjazottjai
Középkategória – Fehérbor
A száraz fehérborok versenyében elsõ helyezett és „Az MTA Bora 2014” cím birtokosa a Royal Tokaji Borászati Zrt. 2012-es évjáratú Tokaji Furmintja lett.
Az édes/félédes fehérborok között is a Tokaji borvidék remekelt: a Patricius Borház Katinka 2011 nevû bora kapta a legtöbb pontot és „Az MTA Bora 2014” címet.
Középkategória – Rozé
A rendezvények rozéborainak versenyében a Szöllõsi Pincészet Szöllõsi Rosé 2013 nevû, cabernet sauvignon-, kékfrankos- és merlot-házasítása bizonyult a legjobbnak, s érdemelte ki az „Az MTA Bora 2014” címet.
Középkategória – Vörösbor
A középkategória legtöbb ponttal értékelt vörösbora, így „Az MTA Bora 2014” cím nyertese a Takler Pincébõl érkezett Szekszárdi Cabernet Franc 2011.
Felsõ kategória – Fehérbor
A fehérborok csoportjának legjobbika a Tornai Pincészet 2011-es évjáratú TOP Selection Apátsági Furmintja, így a zsûri döntése alapján ez a nedû viselheti „Az MTA Bora 2014” kitüntetõ címet.
Felsõ kategória – Vörösbor
„Az MTA Bora 2014” cím nyertese a villányi Bock Borászat zászlós bora, a 2009-es évjáratú Bock Cuvée, amely egy bordeaux-i típusú, cabernet sauvignon-, cabernet franc- és merlot-házasítás.
Felsõ kategória – Desszertbor
A felsõ kategória desszertborai közül a legjobbnak a Patricius Borház 2003-as 6 puttonyosTokaji Aszúját ítélte a zsûri, amely így elnyerte „Az MTA Bora 2014” címet.
A „Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2014 Arany” díjazottjai
Felsõ kategória – Fehérbor
Idén a felsõ kategória fehérborainál mindössze egy bor lépte át a 90 pontos határt, így ebben a mezõnyben a Somlói borvidékrõl származó Tornai Pincészet 2011-es évjáratú TOP Selection Apátsági Furmintja egyedüliként viselheti az aranyérmet.
Felsõ kategória – Vörösbor
Aranyérmes a villányi Bock Borászat zászlós bora, a 2009-es évjáratú Bock Cuvée; a Szekszárdi borvidék Takler Pincészetének 2008-as évjáratú Szekszárdi Cabernet Sauvignon Reserve nevû bora; valamint a Sebestyén Pince 2008-as évjáratú Grádus nevû bora.
Felsõ kategória – Desszertbor
Ebben a kategóriában valamennyi aranyérmes, tehát 90 pont felett teljesítõ bor a Tokaji borvidékrõl érkezett.
Aranyérmes a Patricius Borház Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 elnevezésû bora; a Hudácskó Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos „Lapis” 2007 nevû bora; a Pannon Tokaj Pincészet bora, a Tokaji Dominium Aszú 6 puttonyos 2006; a Royal Tokaji Borászati Zrt. Tokaji Aszú6 puttonyos „Betsek” 2008 elnevezésû bora; valamint a Royal Tokaji Borászati Zrt. Tokaji Aszú 6 puttonyos „Nyulászó” 2008 nevû bora.