Óvatosan a pincében, kezdõdik a mustgáz-szezon

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerû szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegõnél másfélszer nehezebb, ami zárt térben, a levegõt kiszorítva, a padló szintjétõl tölti fel a helyiséget.

A szén-dioxid önmagában nem mérgezõ, de mivel kiszorítja a levegõt a pincébõl, oxigénhiányos állapotot idéz elõ a zárt térben. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellõztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelõk telepítésével megelõzhetõek. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenõrzi a pince levegõjének összetételét. Fontos azonban, hogy

a gyertyát ne vállmagasságban, elõre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvõ, hanem engedje derékmagasság alá.

A legegyszerûbb megoldás egy lapátra – vagy más kerti szerszámra – helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, az egyértelmû bizonyítéka annak, hogy nincs elegendõ oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sûrített levegõs légzõkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tûzoltók segítségét!

Forrás:
BM OKF