Miniszteri engedéllyel cukrozhatják a magyar bort

A friss szõlõ, a szõlõmust, a részben erjedt szõlõmust, illetve a még erjedésben levõ újbor alkoholtartalmának a növelését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezheti az agrárminiszternél. A javaslat kiterjedhet egy- vagy több borvidékre, illetve az egész országra is – derül ki a szövegbõl.

Az alkoholtartalom 0,5 térfogatszázalékkal növelhetõ. Az engedélyt a miniszter 15 napon belül adja meg és közzé teszi azt a Hivatalos Értesítõben. Azzal egy idõben az Európai Bizottságot is tájékoztatja az engedélyezésrõl.

A must alkoholtartalmának javítására több eljárás is van: alkalmazható szacharóz hozzáadása, vagy sûrített must hozzáadása is. Az újbornál viszont a hagyományok – és az uniós szabályozás értelmében – hûtéssel elért sûrítéssel lehet megtenni. Vagyis önmagában a rendkívüli helyzetben adható engedély nem jelenti azonnal a cukor hozzákeverését a borhoz.

Sõt, az Európai Unió a bor minimális és maximális alkoholtartalmát is elõírja, amely aszerint eltérhet, hogy milyen területbesorolásba esik a termesztés helye. Magyarországon az összes szõlõtermõ terület a C. I. kód alá tartozik, ami azt jelenti, hogy az alsó küszöbérték 9 alkoholfok lehet, míg a friss szõlõ, a szõlõmust, a részben erjedt szõlõmust, a még erjedésben lévõ újbor és a bor teljes alkoholtartalmát nem növelhetik 12,5 százalék fölé. Vagyis látszik, hogy bizonyos esetekben az erjedés tökéletes lefolyásához szükséges a cukorhozzáadás.

Forrás:
napi.hu
http://www.napi.hu