A Grand Tokaj dûlõszelektált 6 puttonyos Tokaji Aszúja lett az Országház Bora 2018-ban

Az idei évben „Tokaji Aszú” kategóriában a Grand Tokaj bora bizonyult a legjobbnak. Az elsõ kiválasztás alkalmával a borászat 2013-as évjáratú 6 puttonyos Tokaji Aszúja viselhette a megtisztelõ címet, most ismét a Grand Tokaj-t illette az elismerés, szintén egy 2013-as évjáratú 6 puttonyos – ezúttal dûlõszelektált – tételéért, mely a vállalat saját tulajdonú terütérõl, a tarcali Szarvas dûlõbõl származik. Az elismerést a vállalat fõborásza, Áts Károly vette át, kinek keze munkáját számtalan hazai-és nemzetközi elismerés dicséri, melyekkel több száraz és édes borát jutalmazták az évek során.

A most kitüntetett bort az évben korábban már az egyik legjelentõsebb nemzetközi borversenyen, a Mundus Vini 2018-as tavaszi kóstolóján nagyarany éremmel, egyben az elsõ kategóriagyõztes „Best of Show Hungary”, azaz „Legjobb Magyar Bor” díjával is jutalmazták, emellett az idén két rangos francia borversenyrõl is, a tavalyi évben pedig a nemzetközi borszakma legrangosabb versenyérõl a Decanter World Wine Awards-ról is 1-1 aranyéremmel térhetett haza.

Már 2013-ban látszott Tokaj-Hegyalján, hogy az akkori szüretbõl származó Tokaji Aszúk kiemelkedõ minõségûek lesznek: a csak Tokaj-Hegyaljára jellemzõ különleges mikroklíma gondoskodott a szõlõ természetes aszúsodásáról. A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100%-ban saját, dûlõszelektált szõlõbõl készült, amely a Grand Tokaj tarcali Szarvas dûlõjébõl származott, ahol a botrytis által teljesen átszõtt, kiváló aszúszemeket sikerült szüretelni.

A 214 g/l cukor tartalmú borkülönlegesség fõleg Furmint és Hárslevelû aszúszemekbõl és teljesen Furmint alapborból készült limitált mennyiségben, amely a borászat Szegi pincéjében több, mint 18 hónapig érlelõdött zempléni tölgyfa hordóban. Illatában megtalálható a löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége mutatkozik. Ízében körtebefõtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szõlõ-és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dûlõszelektált borban. A 2013-as év sajátosságai, a sok napsütés és a meleg hatása, a Szarvas dûlõ löszös talajának melegsége a bor ízvilágában is érezhetõen megtalálhatóak. Ezek az érett, meleg ízek szépen veszik körül a borban lévõ gyümölcsösséget.

Garancia a hagyomány és a modern borkultúra elvárásai közötti harmóniára, ezzel együtt a minõségre is a társaság fõborásza, Áts Károly személye, akinek a felügyelete alatt e palackba zárt remekmûvek készültek. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” a szakmában, 2012-ben az „Év bortermelõje” címet elnyert szakember 2013. tavaszán igazolt a Grand Tokaj Zrt.-hez, azóta folyamatosan hozza a nemzeti tulajdonban lévõ borászattal rangos hazai és külföldi elismeréseket.

Forrás:
[hirszerkeszto]