4 magyar bor kapott platinaérmet a világ egyik legrangosabb versenyén

A balatonfüredi Figula Pincészet 2016-os Köves házasítása (szürkebarát, olaszrizling), a somlói Kreinbacher Birtok furmintból és chardonnay-bõl készített Prestige Brut pezsgõje, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata, valamint a tokaj-hegyaljai Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késõi szüret bora egyaránt 97 pontot kapott a lehetséges 100-ból.

Aranyéremmel négy tokaji bort jutalmazott a nemzetközi zsûri: a Gróf Degenfeld Szõlõbirtok 2013-as 6 puttonyos aszúját, a Holdvölgy Borászat 2016-os Vision elnevezésû száraz cuvée-jét (furmint, hárslevelû, kabar), Orosz Gábor 2015-ös Kései Sárgamuskotályát, valamint a Zombory Pince 2014-es 6 puttonyos aszúját – közölte az MTI-vel kedden a Kreinbacher Birtok és a Holdvölgy Borászat.

A magyar termelõk borai további 22 ezüst- és 24 bronzérmet kaptak.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból összesen 16 903 bort és pezsgõt zsûriztek; Magyarországot 70 bor képviselte. A 275 szakértõ, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezõnyt, az eredményeket kedden tették közzé a Decanter oldalán.

A DWWA versenyén a tételeket elõször országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szõlõfajták szerint, vakon pontozzák. A zsûritagok közösen döntenek az érmekrõl, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsûripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgõket.

Forrás:
Index
https://index.hu