Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Összefogás a Juhfark bor reneszánszáért

A Tornai Pincészet vezetésével létrehozott konzorcium célja, hogy a juhfarkból készített borok egyediségének erõsítésével, a minõség javításával, végsõ soron új innovatív termékeket fejlesszenek ki.

A tudományos munka meghatározó részét a március óta a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumához tartozó badacsonyi Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet végzi.

Mint dr. Májer János igazgató elmondta, a szõlõfajta elsõsorban a Somlóhoz kötõdik, de kiváló eredménnyel megterem a Balatonfüred-Csopaki Borvidék zánkai körzetében, sõt egy kutatási program részeként még Tokaj-Hegyalján is jól szerepelt.

A fajta nagyon érzékeny az idõjárásra, könnyen rothadásnak indul, borának különleges minõsége elsõsorban a kiváló évjáratokban valósítható meg. Talán ennek is köszönhetõ, hogy a nemzeti fajtajegyzékbe is csak 1997-be került vissza a Somlói Borvidék nyomására. Azóta újra reneszánszát éli, a somlói pincészetek már nem lehetnek meg nélküle.

Különösen nagy kihívást jelent a termelõknek, hogy a népszerûsége miatt a fogyasztók mindig azt a minõséget várják el a fajtától, amit a kiváló évjáratokban produkál. Ezért a projekt segítségével olyan szõlõtermesztési és borászati technológiát szeretnének kidolgozni, aminek köszönhetõen a fajtában egyébként mindig benne rejlõ értékek nagy biztonsággal mindig megjeleníthetõk lesznek a bor érzékszervi és analitikai tulajdonságaiban.

Májer János elmondta, hogy a kísérlet részeként három somlói és egy badacsonyi területen termõhelyi vizsgálatokat végeznek.

A szõlõtermesztésnél vizsgálják a különbözõ tõkemûvelési és metszési módokat, tisztázni szeretnék, hogy melyik módnál milyen terheléssel ad jó eredményt a fajta.

A borászati technológiánál fontos vizsgálati kérdés a szüreti idõpont borminõségre gyakorolt hatása. Emellett kiterjed a vizsgálat a különbözõ szõlõ feldolgozási módszerek. Pontosan tisztázni szeretnék, hogy a gyors feldolgozás vagy a szemek áztatása, a hagyományos fahordós illetve az acéltartályos erjesztés választása, valamint a különbözõ élesztõk használata hogyan befolyásolja a juhfark borok tulajdonságait.

A kísérletek eredményeire alapozva meg szeretnék határozni azt a specifikus szõlõtermesztési és borászati technológiát ami segít a minõség biztos elérésében – mondta az igazgató.

Forrás:
Napló
http://www.naplo-online.hu

Post Tags: #juhfark

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Napi standolás: bojkottal fenyegetnek a vendéglátósok
NextContinue
Egy jó bornak több száz érzékszervi tulajdonsága van

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press