Egy jó bornak több száz érzékszervi tulajdonsága van
Csaknem 300 megtanulható és felismerhetõ érzékszervi tulajdonsága lehet egy bornak – mondta az InfoRádióban Kállay Miklós egyetemi tanár.
Mint mondta, a nedûben nem lehetnek olyan káros aromaanyagok, amelyek például az erjedés vagy az érlelés során keletkeznek.
Nem lehet a bor például ecetes, amellyé akár az elkészülte után, a hibás tárolás következtében válhat.
De az is ront az élvezeti értékén, ha például dugószabú, dugóízû. Ilyen esetben az étteremben is köteles a pincér kicserélni a palackot.
A szakember ugyanakkor rámutat arra: a tulajdonságok felismerése megtanulható, az érzékelés azonban minden esetben egyedi, azaz a bor milyensége teljesen objektíven nem írható le.
Kapcsolódó anyag
http://inforadio.hu/audio/6794/info679477.mp3
Forrás:
inforadio.hu
http://www.inforadio.hu