Mely borvidékeket radírozza le a térképrõl a klímaváltozás?

Évente több mint tíz milliárd dollárnyi veszteséget okoznak világszerte a bortermelõknek a különbözõ idõjárási szélsõségek és természeti katasztrófák a földbirtokok károsodása, a termeléskiesés és a profitveszteség révén – állapította meg egy európai és ausztrál szakemberekbõl álló kutatócsoport.

A Karlsruhei Mûszaki Intézet munkatársaként dolgozó James Daniell által vezetett tanulmány szerint nincs a világon olyan bortermelõ vidék, amely ne lenne kitéve a fagyok, a jégesõk, az áradások, a hõhullámok, az aszályok, az erdõtüzek, vagy épp a földrengések veszélyeinek – írta az eurekalert.org. tudományos hírportál.

A szakember az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyûlésén mutatta be a világ borvidékeinek globális kockázati indexét, amelyet 131 ország több mint 7500 borrégiójának tanulmányozását követõen készített el kollégáival.

Daniell szerint a jégesõk jelentik éves szinten az egyik legnagyobb természeti fenyegetést az európai bortermelõk számára. A Franciaországhoz és Olaszországhoz hasonló bortermelõ országok jelentõs veszteségeket szenvedtek el az elmúlt öt évben a jégesõk és fagykárok nyomán, de a világ különbözõ részein lévõ borvidékeknek is legalább egy kiadós jégesõvel számolniuk kell évente. A szakember szerint a védõhálók a legtöbb esetben hatékony megoldást jelenthetnek a problémára.

A földrengések évekre képesek tönkretenni egész borvidékek infrastruktúráját. Még a legkisebb földmozgások is képesek arra, hogy az anyagi veszteségeken túl olyan felbecsülhetetlen károkat okozzanak, mint egy borászat kóstolóhelyiségeinek, vagy egy ritka borgyûjteménynek az elpusztítása. A természeti katasztrófák továbbá munkahelyek elvesztését és a turizmus visszaesését is okozhatják.

A vizsgálat szerint a globális klímaváltozásnak pozitív és negatív hatásai is lesznek a bortermelésre. A kutatók elõrejelzései szerint komoly elmozdulás várható a bortermelõ vidékek elhelyezkedésében a bolygó északi és déli irányába egyaránt, míg az egyenlítõhöz közeli borvidékek egy része valószínûleg eltûnik. “A brit, a kanadai és az észak-kínai borvidékek valószínûleg jelentõsen növelni fogják a termelést, folytatják a piaci részesedésük növelését és javítják a minõséget is” – mondta Daniell, hozzátéve, hogy a borászatok egy része feltehetõleg a termesztett szõlõfajták, vagy a szüret idejének megváltoztatásával fog alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

A kutatók szerint egy sor kisebb tanulmányra van még szükség egyebek között az erdõtüzek, vagy az áradások szõlõtõkékre gyakorolt hatásának feltérképezéséhez, ugyanakkor rámutattak, hogy globális szinten valószínûleg egy jelentõs vulkánkitörés jelentené a legsúlyosabb csapást a boriparra.

A tanulmány részletes eredményeit és a megoldási javaslatokat a http://www.winerisk.com címen lehet elérni.

Forrás:
Turizmus Online
http://www.turizmusonline.hu