Megvannak az Országház borai

A rendszerváltozás egyik sikertörténete

Megérett az idõ arra, hogy a magyar alkotóerõ olyan nagyszerû megnyilvánulásai, mint a magyar Országház és a magyar bor évente egymásra találjanak – hangsúlyozta a pénteki budapesti eredményhirdetésen az Országház elnöke.

Kövér László emlékeztetett arra, hogy a 20. század elején a történelmi Magyarország területén 300 ezer hektáron termeltek bort, ma pedig 65 ezer hektáron mûvelnek szõlõt az országban, noha a szõlészeti kultúra az emberi civilizáció egyik fokmérõje.

A kommunizmus alatt a magyar bortermelés tragikus évtizedeket élt meg, de a rendszerváltozás egyik kétségen kívüli sikertörténete, hogy a magyar bor ebbõl az állapotából tudott ismét világszínvonalú minõséget elérni – idézte fel a házelnök.

Szimbolikus gesztus volt egyben

Bellavics István, az Országgyûlés Közgyûjteményi és Közmûvelõdési igazgatója közölte: Az Országház bora pályázat kiírását egy hagyomány elsõ lépésének, ugyanakkor szimbolikus gesztusnak szánták, azt is fontosnak tartják azonban, hogy a parlamentbe érkezõ külföldi vendégek, delegációk minõségi magyar borral találkozzanak.

A huszonegy tagú bírálóbizottság munkájáról beszámolva a testület elnöke, Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke elmondta, a bírálat anonim módon zajlott, a szakértõk csupán a borok fajtáját tudhatták.

Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a pályázat szakértõje az MTI-nek elmondta, a pályázat kategóriái elsõsorban a Kárpát-medencében régóta honos szõlõfajtákat fedik le; az egyéb fehérbor csoportba hárslevelûbõl, juhfarkból, kéknyelûbõl és ezerjóból készült tételeket lehetett nevezni.

Az eredmények

A nyolc meghirdetett kategóriában összesen 147 palack érkezett, 13 magyarországi és egy határon túli borvidék összesen 81 pincészetétõl. Az olaszrizlingek közül a dél-balatoni Kristinus Borbirtok 2015-ös tétele, a furmintok, furmintalapú házasítások kategóriájában a tokaji Dobogó 2015-ös furmintja, míg az egyéb fehérborok csoportjában a Kolonics Pincészet 2015-ös Somlói Juhfarkja viselheti Az Ország bora címet.

A kékfrankosok és a bikavérek közül is a szekszárdi Fritz Pincészet 2012-es tételeit választotta a zsûri, a legjobb kadarka a szekszárdi Takler Borbirtok 2015-ös tétele. A cabernet franc kategória elsõ helyén a Heumann Pincészet 2012-es Villány Franc-ja végzett, a tokaji aszúk közül pedig a Grand Tokaj 2013-as 6 puttonyos aszúja lett Az Országház bora.

A nyolc kategóriagyõztes borból kétszáz-kétszáz palackot vásárol az Országház, a termelõk pedig a parlament épületét díszítõ szõlészet és borászat szobor kicsinyített mását kapták.

Forrás:
Tõzsdefórum
http://www.tozsdeforum.hu