Milliárdos károkat okozott a jégverés

Oda a termés

A legalacsonyabb borfelvásárlási árral számolva is egymilliárd forint körüli közvetlen kárt okozott a múlt heti jégesõ a borászoknak a Mátrai borvidéken. A jég mintegy 1500 hektárnyi ültetvényt érintett, ezeken a területeken a kár 90 százalékos, azaz itt idén már semennyi bor nem lesz, szemben a normálisnak mondható 70 hektoliteres kihozatallal.

A szõlõ persze túléli a katasztrófát, de mivel mellékrügyekrõl hoz új hajtásokat, és ezekbõl kell a jövõ évi szárvesszõket metszeni, a károsult területen a 2018-as termés is csak a fele lesz a szokásosnak, ami hozzáadódik a közvetlen kárhoz. „A jég mindig kétéves történet” – sommázza véleményét Ludányi József, a Borháló Borkereskedés beszállítója.

Felfognak menni az árak

A jégkár ugyanakkor nem olyan, mint egy túl csapadékos augusztus vagy egy hûvös szeptember: a megmaradt szõlõ akár nagyon jó évjáratot is adhat. „Csakhogy nem ugyanazon az áron” – hívja fel a figyelmet Ludányi. A károsult gazdák ugyanis ilyenkor szõlõfelvásárlásba kezdenek, hiszen szeretnék kielégíteni bejáratott fogyasztóik és kereskedõik igényeit.

Ha nem így tennének, kongó hordók mellõl, tétlenül kellene szemlélniük, ahogy hosszabb távon piacot veszítenek. Nem csoda, hogy sokan akár drága hitelbõl is hajlandók finanszírozni a vásárlást. A károsult gazdák kereslete felhajtja a szõlõ felvásárlási árát, ami megemeli az önköltségi árakat, márpedig ezt a kereskedelemben nem vagy csak nagyon korlátozottan lehet érvényesíteni.

Ludányi József szerint a biztosítóknak van ugyan borászoknak szánt termékük a jégkárra, de a Mátrai borvidéken szinte senkinek nincs ilyen biztosítása, hiszen nem éri meg. „Ekkora jégverés legfeljebb tízévente éri a szõlõt, erre nem érdemes 20 százalék önrész mellett hektáronként 240 ezer forintos biztosítást kötni.

Így lehet védekezni ellene

A legjobb védelem, ha több tagban, egymástól távolabb esõ ültetvényeket mûvelünk, hiszen a jég sávosan jár. Persze ennek is megvannak a maga költségei, ezért sokan inkább egymás melletti vagy közeli területeken gazdálkodnak, ami az elemi kárnál fokozza a kitettséget” – mondja a mátrai borász.

„A fogyasztó, éppen mert lokális károkról van szó, nem fog sokat érezni abból, ami egyes termelõknek valóságos sorscsapás – mondja Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója. – A Borhálónak és a pincészeteknek saját közös házasításai is vannak, és a kiszerelések terén is rugalmasak tudunk lenni, magyarán meg fogjuk találni a módját, hogy érintett partnerborászataink termékei egy ilyen nehéz évben is eljussanak a fogyasztókhoz. Minõségi kompromisszumokra persze nem leszünk kaphatóak, de ezt nem is várja el tõlünk senki” – fogalmaz a kereskedõ.

Forrás:
Tõzsdefórum
http://www.tozsdeforum.hu