Megérkezett 2018 elsõ primõr bora

2018 elsõ borát ismét a Pécsi borvidéken, a Lisicza Borházban palackozzák. A reduktív technológiával készült Primõr Rosé néró szõlõfajtából készült, augusztus elsején szüretelték. Lisicza Sándor borász elmondása szerint eddigre a fürtök teljes érésben voltak, a primõr borok rajongói a tavalyinál érettebb, testesebb, mélyebb színû rozéra számíthatnak. A Primõr Rosé augusztus utolsó hetétõl magnumpalackos kiszerelésben kerül a kereskedésekbe.

„Példátlan, hogy augusztus végén palackozott újbor kapható a szakboltokban – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. – A koraiság persze inkább csak érdekesség, ennél fontosabb, hogy milyen szépségekkel, értékekkel szolgál majd ez a különleges év. Partnerborászaink visszajelzései alapján derûlátóak vagyunk: a magas mustfok mellett az eddig szüretelt fajtákban megfelelõ savgerinc mutatkozik. A feltételek adottak, hogy az ihletett borászok kiváló borokat, kiemelkedõ tételeket alkossanak a 2018-as évjáratból” – vélekedik Kathona.

A szõlészek számára rendkívüli menetrendet diktált a szezon idõjárása: a márciusi havazást erõteljes tavaszi indulás követte, majd a sok napsütés és a szórványos csapadék hatására a nyár folyamán a természet folyamatosan egy-két héttel elõrébb járt a megszokottnál az ültetvényekben. A fürtök így minden korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus elején megkezdõdött az országban. Számos tétel már a tartályokban erjed, érik, és õsz derekára a szakboltok polcaira kerülhet.

„A jó primõr borokat szeretik, keresik a vevõk a boltokban, elõjegyzik kereskedõinknél, hamar el is kapkodják õket – mondja Kathona Krisztián. – Többrõl van szó, mint az újdonság varázsáról: az a fajta nyárutói, kora õszi könnyedség, frissesség, gyümölcsösség, amit a hozzáértõ borász reduktív eljárással egy korai fajtában kidomborít, novemberre testté válik. Nem csoda, hogy a korai zsánernek, a primõr ízvilágnak kialakult a maga rajongói tábora a fogyasztók körében” – vélekedik az öt éve mûködõ Borháló beszerzési igazgatója.

A Borháló partnerborászai szerint mennyiség szempontjából átlagos, minõség tekintetében kiemelkedõ lehet 2018. „Egy hûvös-napos szeptember ideális lenne. Csapadékra már nincs szüksége a szõlõnek, a további hõség pedig a savtartalom rovására menne. Jöjjön hát az õsz!” – összegzi a borászok vágyait Lisicza Sándor.


A korai szüret a primõr borok sohasem látott bõségét hozhatja az üzletekben. A Borháló vásárlói a Lisicza Primõr Rosé után a következõ újborokra számíthatnak szeptember folyamán: Várszegi Csabagyöngye, Szentpéteri Irsai Olivér, Szentpéteri Nero Rose, Lelovits Menoir Rosé, Font Irsai Olivér, Vojtek Rosé. Ezek a tételek a normál üvegpalack mellett szokás szerint valamilyen gazdaságos kiszerelésben – magnum- vagy PET-palackban, zsákos-dobozos csomagolásban – is elérhetõk lesznek.

Forrás:
[hirszerkeszto]