Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Furmint Február 2012

[tn_2_bal.jpg] A Furmint Február egy alulról szervezõdõ, civil összefogás, amely révén 2012-ben immár harmadik éve terelõdik a figyelem a furmintra februárban. A Vinoport.hu Online Bormagazin vezetõ hazai pincészetekkel, éttermekkel és borkereskedésekkel együttmûködve dolgozik azért, hogy ebben a téli hónapban mind több ember ízleljen meg egy pohár furmintot, ideális esetben egy hozzá illõ étel társaságában.

A furmintból tradicionális módon készített pezsgõ nem csak az étkezés elindítására alkalmas, hanem üde savai révén egy zöldségek, sajtok vagy halak által meghatározott elõételt is méltón kísér. A döntést, hogy egy könnyedebb, részben tartályos érlelésen alapuló száraz furmint, vagy egy testesebb, karakteresebb hordós érlelésû tétel kerüljön a poharunkba a fõételhez, nemcsak az alapanyag, hanem az elkészítés módja is befolyásolhatja. Míg – akár szárnyas, akár sertés esetében – a párolás lágyabb, gyümölcsösebb partnert igényel, addig egy grillezett vagy sült fogás csak profitálhat a furmint gazdagabb megjelenési formáiból.

A furmint esetében érdemes arra is figyelni, hogy ne csak a két végletben, azaz a száraz és az édes borokban gondolkozzunk. A viszonylag késõi szüret és az évjáratok változatosságának köszönhetõen ugyanis gyakran elõfordul kisebb-nagyobb természetes maradék-cukortartalom a borban. Ettõl azonban az általában száraz bort ivóknak sem kell megijedniük, hiszen a furmint félszáraz mivolta a legtöbb esetben inkább egyfajta kerekség formájában érezhetõ, nem veszítjük el a szárazbor-érzést.

Furmint és étel vonatkozásban a legbejáratottabb utat kétségtelenül az édes borok jelentik. Ezt a labdát pedig egy borok iránt érdeklõdõ ínyencnek érdemes minél többször lecsapnia. Hiszen ebben az esetben nem kell magunkat kizárólag az édességekre korlátozni. Egy aszú, egy édes szamorodni vagy egy tartalmasabb késõi szüretelésû tétel különleges párost alkothat ugyanis érlelt kéksajttal vagy liba- illetve kacsamájjal. Ha a klasszikusok jegyében mégis az édességek terén kalandoznánk, érdemes olyan gyümölcsközpontú desszertet választanunk furmintunk mellé, amelynek édességi foka alacsonyabb, mint az õt kísérõ boré.

Kézdy Dániel, a Furmint Február ötletgazdája a mozgalom céljaként azt jelöli meg, hogy ebben a hónapban minél többen beszélgessenek egy pohár furmint mellett. Erre lehetõség nyílik országszerte több étteremben is, ahol fogásokat vagy külön ételsorokat komponálnak a hozzáértõ séfek a furmintokhoz. Sok borkereskedõ révén azonban különösen széles kínálat áll a furmint kedvelõk rendelkezésére a borszaküzletekben is a hónap folyamán, így adódik a lehetõség, hogy családtagjaink és barátaink körében otthon kerüljünk meghitt közelségbe ezzel a szõlõfajtával.

Korábban:

Nagy Furmint Február kóstoló 2012-01-11

Forrás:
[hirszerkeszto]

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Gálaebéd Vida Péter, a 2011. Év Bortermelõje tiszteletére
NextContinue
Hajnalban a fagy szüretel

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press