Elindult a Nemzeti borkincstár program

A miniszter elmondta, a tolcsvai muzeális borpincében 1860-tól õriznek borokat, az idõk folyamán körülbelül 390 ezer palack gyûlt össze a Tokaj-hegyaljai borvidék aszúiból, borkülönlegességeibõl. Hozzátette: a kormány most közel másfél milliárd forintot biztosít ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetõségeinek elõkészítésére.

Kiss Eliza, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelõs miniszteri biztosa a program részleteinek bemutatása során hangsúlyozta: a huszonnegyedik órában sikerült lépni, a pince nagyon rossz állapotban van, így a pincerekonstrukció elkerülhetetlenné vált. Ezzel együtt elkezdõdik a borkészlet állagmegóvásával összefüggõ borszakmai feladatok elvégzése, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata – mondta.

A programot az FM az Országos Borszakértõ Bizottsággal és helyi borszakértõkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével összefogva igyekszik sikerre vinni – közölte a miniszteri biztos. Hozzátette: a program 2019. december végéig tart. Közben elõkészítik a további lépéseket, például hogyan lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani – közölte Kiss Eliza.

Hörcsik Richárd, a térség országgyûlési képviselõje (Fidesz–KDNP) hozzáfûzte: érdemes megemlékezni Pogácsás Jánosról, aki kezdeményezõje volt a muzeális borkészlet létrehozásának még az állami borkombinátban, a hetvenes években.

Forrás:
HIRADO.HU
https://www.hirado.hu