Dél-balatoni évjáratjelentés 2017

„Szép évet zárt az õszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér és a kék szõlõk esetében sem lehet okunk panaszra, egy kis odafigyeléssel és munkával jó borok kerülnek a 2017-es évjáratból a palackokba. Ezt szerettük volna megmutatni a szakmának is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva õk is egyetértenek velünk.” – Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, borász (Bujdosó Szõlõbirtok)

Jól indult ez az év a Dél-Balatonnál. Az, hogy kapott hideget és havat is a borvidék, azt jelentette, hogy a kártevõk legnagyobb része nem élte túl a telet. Így a növényvédelem szempontjából a vegetáció alatt sem volt nagy rizikó, és könnyebb volt a lisztharmatot is kordában tartani ott, ahol felütötte a fejét. Fagy- és jégkár sem érte a borvidéket, ez is hozzájárult ahhoz, hogy idén kiemelkedõ volt a termésmennyiség. A tavasz kiegyensúlyozott volt, a napsütés és a csapadék is elegendõnek bizonyult ahhoz, hogy a virágzás idõszakában segítse a szõlõnövények optimális fejlõdését. A nem túl esõs idõ pedig megkönnyítette a munkát a dûlõkben, könnyebb volt rendben tartani a sorokat a nagy sár nélkül.

A nyarat ugyan a forróság jellemezte, ám a borvidéknek itt van a Balaton, aminek a mikroklimatikus, jótékony hatása ilyenkor is érzõdik. Magasabb marad a tó párolgása miatt a levegõ nedvességtartalma, ezért a vízfelülethez amúgy is közel lévõ szõlõültetvények nem égnek meg, és még a szárazságra érzékenyebb fajták sem szenvednek annyira a hõségtõl. A nyári szárazság egyben azt is jelentette, hogy az aljnövényzetet könnyebben lehetett kezelni kapálással és kaszálással.

Az eddigi évekhez képest korábban kezdõdtek a szüretek, és folyamatos figyelmet igényelt a szõlõ, nehogy a savcsökkenés túlzott legyen, vagy hogy elszaladjon a cukor. Elégedettek lehetünk a szüreti idõjárással, hosszú, napsütéses õszünk volt, ami segítette a munkát – a szeptember közepi esõ ugyan adott okot némi izgalomra, de szerencsére utána újra jött a száraz meleg, és a Balaton felõl jövõ szél felszárította a lombokat.

„Mennyiségben és minõségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgõnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni, hogy a lehetõ legjobb alapanyagot tudjuk használni. Idén a szokásos három fajta, (chardonnay, pinot blanc, pinot noir) mellett egy furmint szûztermést – mint újdonságot a borvidéken – és cserszegi fûszerest is tudtunk pezsgõalapanyagnak szüretelni. Fehér és kék szõlõbõl is kiemelkedõ ez az év, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk.” – Baranyai Péter borász (Garamvári Szõlõbirtok)

„Azt szoktam mondani, hogy ha az augusztus napos és meleg, akkor a jóisten sem ment meg a jó szürettõl. Idén is ez történt, a korábbi érésnek köszönhetõen teltek és zamatosak a borok, kifejezõ illattal. A Balaton temperálja a borvidékünket, ennek köszönhetõ, hogy nem voltak savproblémák. A napsütésnek pedig, hogy szép, gazdag színanyagú vörösborok készülhetnek nálunk.” – Pócz József borász (Pócz Pincészet)

Forrás:
[hirszerkeszto]