Felépült Feldebrõn az Egri borvidék legnagyobb pincészete

Az új pincészetben idén eddig 7,7 millió kiló szõlõt dolgoztak fel, ami a legnagyobb mennyiség az Egri borvidéken és egész Északkelet-Magyarországon is. A Varga család eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrõi pincészet létrehozásába, a két éve elkezdõdött beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendõ uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette – tájékoztatott közleményében a Varga Pincészet.

– Nagy terveink vannak a feldebrõi pincészettel és nagy reménységeink” – mondja Varga Máté, a pincészet ügyvezetõje. Új termelési kapacitásaink a létezõ legmagasabb mûszaki és automatizálási szintet képviselik, illetve a sport nyelvén szólva

az összes posztra a legjobb szakembereket igazoltuk, további fejlesztésekkel pedig a feldolgozást akár 15-16 millió kilóra tudjuk bõvíteni.

Azon dolgozunk, hogy új pincészetünk is hozza azokat a sikereket a hazai és nemzetközi borversenyeken, amelyeket badacsonyörsi pincészetünktõl már megszoktunk.

– Családunkat 30 éve szoros baráti és üzleti kapcsolatok kötik az Egri borvidékhez, részben ennek köszönhetõen közel 20 éve rendelkezünk 55 hektár egri szõlõvel. Az érzelmi szálak mellett azonban gazdasági okok is szerepet játszottak abban, hogy két évvel ezelõtt elkezdtük építeni feldebrõi pincészetünket.

A Balatoni borrégióban már nem tudtunk több kékszõlõt felvásárolni, ugyanakkor kiderült, hogy az Egri borvidéken nagyarányú kékszõlõ telepítések folynak, ezért döntöttünk a beruházás mellett”

– meséli Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet vezetõje.

Vargáék eddig fõleg a badacsonyörsi és olaszliszkai pincészetükben készült balatoni és kisebb mértékben tokaji boraikról voltak ismertek. Az idei évben azonban a már korábban meglévõ Egri Bikavér mellett több új egri borral, többek között az Egri Csillaggal és Kékfrankos Rozéval, illetve az „Egri borvidék legjobb desszertbora” címet viselõ késõi szüretelésû Hárslevelûvel jelentek meg a piacon.

Forrás:
agrotrend.hu
http://www.agrotrend.hu