Egri Bikavér – konferencia másodszor
– Az Egri Bikavér-konferencia megszervezésével elsõsorban alkalmat kívánunk teremteni arra, hogy a zászlósborral foglalkozó szakemberek – termelõk, kereskedõk, marketingesek és természetesen a gasztronómiát képviselõk – tapasztalatot cserélhessenek, miközben a hazánk legkedveltebb vörösbora iránt érdeklõdõ nagyközönség is képet kaphasson az itt zajló mûhelymunkáról – bocsátotta elõre Pál Sándor, Eger Város Hegyközségének elnöke.
A szakember szerint éppen ezért a kétnapos rendezvény kínálatát a szakmai programok mellett különbözõ borgasztronómiai események is színesítik. A konferencia 13-án reggel 9 órakor kezdõdik az Eszterházy Károly Fõiskola dísztermében, ahol dr. Nagy Imre polgármester, majd dr. Hauser Zoltán, az oktatási intézmény rektora mond köszöntõt, a tanácskozást pedig dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem tanszékvezetõ tanára, a Magyar Borakadémia elnöke nyitja meg. A továbbiakban szó lesz egyebek mellett a Nemzeti Bor Stratégiai Programról, az Egri Bikavér eredetvédelmével kapcsolatos kutatásokról, fajtakörérõl, kereskedelmérõl és házasításának kérdéseirõl is. A szervezõk a szakma neves személyiségeit kérték fel elõadóknak; ott lesz mások mellett dr. Botos Ernõ Péter, a kecskeméti Szõlészeti-Borászati Kutatóintézet igazgatója, Módos Ernõ szekszárdi borász, a helyi borászok közül Gál Tibor és dr. Pók Tamás, valamint Gál Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is.
A gyakorlati bemutatók kóstolóihoz többek között Thummerer Vilmos, Gál Tibor, dr. Pók Tamás, Román Péter Varsányi Lajos, Gál Lajos, Vincze Béla, Vesztergombi Ferenc és Takler Ferenc nedûit szolgálják fel. A konferenciát az elmúlt évihez hasonlóan Egri Bikavérek – Tokaji Aszúk barokk vacsoraest zárja, míg szombaton – ugyancsak a Líceumban – bikavérekbõl és aszúkból lesz borgasztronómiai bemutató, ahol egy Egri Bikavér mellé egy egri ételt, illetve egy Tokaji Aszú mellé egy hegyaljai ételt kínál az érdeklõdõknek nyolc helybeli és egy tokaji borász nyolc városi étterem közremûködésével délelõtt 11 órától este 7-ig. Délután 4 órától pedig a Fõegyházmegyei Könyvtárban Idõutazás egri borokban \”\”64-tõl \”\”97-ig 15 tételben elnevezéssel a legkiválóbb muzeális borok kóstolójára kerül sor.
Forrás:
Heves Megyei Hírlap
http://www.hevesmegyeihirlap.hu