Cukormentessé tennék a bort
Édesen. Vissza szeretné szorítani a cukor felhasználását a bortermelésben az EU mezõgazdasági biztosa. Marian Fischer Boel cukor helyett erjesztetlen szõlõlé használatára kötelezné a borászokat az alkoholtartalom növelésénél, s ennek magasabb költségei reményei szerint hozzájárulnak majd a minden évben megtermelt nagy mennyiségû fölösleg csökkentéséhez. Ugyanakkor a cukor kitiltását ellenzik a módszert hagyományosan alkalmazó közép- és kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország.
Az északi uniós tagállamokban (s Magyarországon is) mintegy 30 százalékkal növelné a bortermelés önköltségét, ha Brüsszel az egyéb alkoholtartalom-kiegészítõ módszerek (cukrozás) helyett a must felhasználását írná elõ, és ehhez – mint egyes elképzelésekben szerepel – nem adna támogatásokat. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fõtitkára elmondta: Magyarország az északi EU-tagokkal együtt komoly lobbitevékenységet kíván kifejteni a terv ellen.
A hazai borszabályozási elõírások maximum két térfogatszázalékos alkoholtartalom-növelést engednek meg, amelyhez a piaci szereplõk cukrot használhatnak fel. Ez – minõségtõl függõen – maximum három kilogrammos cukorkiegészítést jelent hektoliterenként. Horváth Csaba leszögezte: tradicionális, ellenõrzött módszerrõl van szó, amelyet az EU-n kívül konkurens bortermelõ országok (Chile, Ausztrália, USA) is alkalmazhatnak, ezért a cukrozás megtiltása jelentõs versenyhátrányt okozna a magyar borászatoknak. Ilyen lépéssel Brüsszel olyan belsõ önkorlátozást juttatna érvényre, amely az északi tagállamok termelésének indokolatlan visszaszorítását jelentené – tette hozzá a fõtitkár.
Forrás:
VG
http://www.vg.hu