Bor és pálinka: erdészek és vadászok versenyeznek
A megmérettetésen a Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyei szakemberek vehetnek részt saját termelésû borokkal és valódi gyümölcs alapanyagból készült bérfõzetû pálinkákkal, párlatokkal, ágyas pálinkákkal, érlelt, illetve ópálinkákkal. Egyéb ízesített párlatok, likõrök a pálinkatörvény értelmében csak szeszes italnak számítanak, így a pálinkaversenyen nem indulhatnak. A versenyen való részvétel díjtalan. A borokat vörös, fehér és rozé, illetve édes, félédes, félszáraz és száraz kategóriákban bírálják majd, a nevezéshez fajtánként 4 darab 0,7 literes palacknyi mintát kell leadni. Kivéve a különleges minõségû borokat, amelyekbõl három palackot kérnek. A pálinkákból két félliteres minta szükséges a nevezéshez, ezeket a már említett kategóriák szerint bírálják el az ítészek. A mintákat február 2-ig várják. A bor- és pálinkaversenyt február 4-én rendezik meg a Mátra Szakképzõ Intézetben, a hozzá kapcsolódó vadételfõzõ versenyt pedig február 12-én.
Forrás:
Heves Megyei Hírlap
http://www.hevesmegyeihirlap.hu