Biobor jelölést vezetnek be
Ezek az uniós végrehajtó testület szerint „javítják az átláthatóságot és növelik az ökológiai borok ismertségét a fogyasztók körében, továbbá hozzájárulnak „az uniós ökológiai borok nemzetközi pozícióinak megerõsítéséhez is, hiszen sok más bortermelõ ország (az USA, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika) már korábban szabványokat dolgozott ki e borokra vonatkozóan”.
Az új rendelet meghatározza, hogy a borászati eljárások és anyagok közül melyek alkalmazhatók bioborok készítéséhez. Tilos például a szorbinsav használata és a kéntelenítés, az ökológiai borok szulfittartalmának pedig – a maradékcukor-tartalomtól függõen – literenként legalább 30-50 milligrammal alacsonyabbnak kell lennie a hagyományos módszerrel elõállított borok szulfittartalmánál.
Az EU-ban a bortermelés az utolsó olyan ágazat, amelyet még nem fednek le teljes egészében a biotermelési szabványokra vonatkozó uniós szabályok.
Dacian Ciolos mezõgazdasági és vidékfejlesztési biztos a döntést kommentálva úgy nyilatkozott: a fogyasztók immár biztosak lehetnek benne, hogy az ökológiai jelzõvel ellátott borok minden esetben szigorúbb termelési szabályok alkalmazásával készültek.
Forrás:
Pénzcentrum.hu
http://penzcentrum.hu