Betör a XXI. század a szõlõ- és borágazatba

Mintegy 1,2 milliárd forintos uniós támogatásból valósulhat meg az, amire már régóta vágynak a szõlészek és a borászok. Az ügyintézés menete ugyanis a két ágazatban elég ódivatú jelenleg, zömében papír alapon kell végezni.

A közeljövõben azonban kiépül a szõlõ- és borágazat elektronikus rendszer, amely az eddiginél hatékonyabb és gyorsabb ügyintézést hivatott segíteni. Az új rendszert várhatóan a Földmûvelésügyi Minisztérium fogja mûködtetni.

A projekt szakmai tartalma három pillérre épül: a szervezetfejlesztés mellett a komplex informatikai fejlesztésre, illetve igazgatásszervezés hatékonyabbá tételére. Kiépül egy olyan alapinfrastruktúra, ami – az ígéretek szerint – elérhetõ lesz 24 órán át. Kialakítják továbbá a közhiteles nyilvántartást és annak adatbázisát; létrehozzák a munkafolyamat támogatást biztosító rendszert; továbbá kialakítják az interfészeket – a csatlakozási pontokat – a kapcsolódó rendszerekhez, létrehozzák a térképi megjelenítést szolgáló alrendszert is – írja az MTI.

Ezek révén a fogyasztók tájékozódási lehetõségei szintén szélesednek, nõ a termék iránti bizalom, továbbá a hatósági háttérmûveleti folyamatok is hatékonyabbak lesznek.

Forrás:
Magro.hu
http://www.magro.hu