FM: a borverseny eredményei a mindannapokban is kamatoznak

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idei megmérettetésére rekordszámú nevezés érkezett, a hazai és nemzetközi szakemberekbõl álló zsûri 195 pincészet 628 tételét bírálta. Az arany- és nagyarany érmek mellett 104 ezüstérmet adtak át, bronzérmet ezúttal nem osztottak ki.

A díjátadón Kiss Eliza hangsúlyozta: a magyar borágazat csak együttes cselekvéssel, közös akarattal fejlõdhet tovább, ezért az eltérõ véleményeket közös nevezõre kell hozni, hogy a magyar borok bel- és külföldön az eddiginél is piacképesebbek legyenek.

Gál Péter, a szaktárca eredetvédelemért felelõs államtitkára úgy vélte, a kedvezõbb piaci pozíciók elérése érdekében a földrajzi árujelzõkben rejlõ lehetõségeket is az eddiginél jobban ki kell használni.

Légli Ottó, a HNT elnöke szerint a bormustra fontos abból a szempontból is, hogy megmutatja, kinek miben kell még javítani a munkáján. Erre a visszajelzésre pedig mindenkinek szüksége van – tette hozzá.

Az Országos Borverseny célja az “elit borszalon” létrehozása: a díjnyertes tételekbõl készül az a borválogatás, amellyel itthon és külföldön a magyar borokat népszerûsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az elsõ nemzetközi siker már meg is született Csehországban: az Oenoforum 2017 nemzetközi borversenyen a természetes édes borok kategóriagyõztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el a múlt héten.

A HNT a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek felé is nyitna, az idén több megjelenést is terveznek a V4-es országokban – közölte az MTI-vel Brazsil Dávid, a HNT fõtitkára.

Forrás:
Borsod Online
http://www.boon.hu