A magyar bor megüti az európai uniós mércét
Ezentúl több mintát kell szolgáltatni, attól függõen, hogy palackozott vagy nem palackozott bort kívánnak minõsíttetni, négy, illetve nyolc üveg bort kell vizsgálatra beküldeni (legalább kettõ, illetve négy liternyit). Négy palack ellenmintát a forgalomba hozónak kell megtartania. Emelkedtek a vizsgálati költségek is, s ezek már nem függenek attól, hogy belföldi vagy külföldi értékesítésre szánják a terméket. A hivatal tavaly 14 ezer bort vizsgált, ezek közül 8300 volt hazai. Kifogás az esetek kilenc százalékában merült föl, ezek kétharmada a jelölés miatt. A magyar borok jogi értelemben – tehát a követelmények tekintetében – elérik az európai minõséget. Idén háromezer-ötszáz minta elemzése szerepel a tervekben, ellenõrzik a pincekönyveket, a származási bizonyítványt, a valós készletet, s az idegenforgalmilag kiemelt helyeket. Felhívta a figyelmet a forgalomba hozatali járulék emelkedésére: célszerû megvizsgálni, hogy mindenki megfelelõ összeget fizetett-e be, mert emiatt pincészeteket zárattak be. Az elõadás vitákat váltott ki a hallgatóság körében, többen a túlzott adminisztrációt kifogásolták, s azt, hogy a forgalomba hozatali engedély kiadása két hónapba is beletelhet, még a must esetében is. Kiderült, a mintavételnél nem feltétlenül kell jelen lenni a hegybíróknak, csak ha eredetvédett (OEM) borokról van szó, s a nem eredetvédett mustra sem kell forgalomba hozatali engedély. A borminõsítõk új helyre költöztek Budapesten, s beszereztek egy szénizotóp-vizsgáló mûszert is, amely a cukrot mutatja ki, s terveznek egy olyan fejlesztést is, amely hatékonyabban mutatja ki az idegen eredetû vizet. A tegnapi napon a tervezettnél kevesebb szó esett a marketingrõl, ellenben sok szó esett a borcímkékrõl, amelyeken immár több adatot kell föltüntetni. Ma a Károly Róbert Fõiskola Egri Szõlészeti és Borászati Kutatóintézetében tartanak elõadásokat a konferenciát támogató cégek, lesz metszési bemutató és borkóstoló is.
Forrás:
Heves Megyei Hírlap
http://www.hevesmegyeihirlap.hu