2019. január 16. Gusztáv

hírek

Télen sem pihen a gazda, várja a sok papírmunka

Balla Géza az Év Bortermelője

Év Bortermelője 2018

Folyamatosan nő a borászati ágazat árbevétele

Tízmilliárdos borászat építését tervezi egy pinceszövetkezet Somogyban

Befektetne?

Visszatér a Nemzetközi Bormarketing Akadémia!

27. Budapest Borfesztivál

Óvatosan a pincében, kezdődik a mustgáz-szezon

Dömping az alföldi feldolgozóknál

szavazás

A seregélyek védelme indokolt?

Igen

Nem

Mindegy

Nem tudom

szavazok

2019-01-01

Télen sem pihen a gazda, várja a sok papírmunka

A mezőgazdaságban a téli időszak sem telik munka nélkül. A január-február arra is való – a tavaszi munkák tervezése mellett –, hogy a gazdálkodók teljesítsék az adminisztrációs kötelezettségeiket. Több határidőre is figyelniük kell, és emellett nem árt, ha tájékozódnak a különböző pályázati lehetőségekről, melyekkel jelentős összegeket nyerhetnek.

Az agráriumban nincs holtidőszak, januárban és februárban egymást érik a szakmai tanácskozások a megyében. Ezek a rendezvények arra is jók, hogy a gazdák megbeszéljék egymással, kinek milyen tervei vannak a tavaszi vetést illetően, milyen új vetőmagok jelentek meg a piacon, illetve egymást is tájékoztatják arról, mikor milyen pályázatra érdemes jelentkezni.

A gazdálkodó kizárólag érvényes őstermelői igazolvány birtokában minősül őstermelőnek. Tolna megyében a számuk megközelíti a tízezret. Az igazolvány csak akkor érvényes, ha az igazolvány és a hozzá tartozó értékesítési betétlap egyidejűleg hatályos. Azaz a gazdálkodó akkor minősül őstermelőnek, ha az igazolványhoz rendelkezik az adott évre szóló értékesítési betétlappal is.

A gazdáknak legkésőbb március 20-ig kell meghosszabbítaniuk az őstermelői igazolványokat, hogy azok az egész évre érvényesek legyenek. A plasztikkártya jobb alsó sarkában feltüntetett dátum az igazolvány hatályosságát jelzi, de ez nem vonatkozik a betétlapra. A március 20-a után meghosszabbított igazolványok a betétlap kiállításának napjától számítanak érvényesnek. A betétlapon pedig fel kell tüntetni az adott év értékesítési bevételeit.

A támogatásokhoz kapcsolódóan a gazdálkodási napló és a tápanyag-gazdálkodási terv elektronikus beküldésének határideje már második éve, hogy március 1-ről január 31-re változott. A napló beküldése az Agrár-környezetgazdálkodás és az Ökológiai gazdálkodás, a Natura 2000 gyepterületen, illetve a Természeti Hátránnyal Érintett Területen történő gazdálkodás támogatásához szükséges.

A méhészeti tevékenységet és a méhcsaládok számát a tartási hely szerint illetékes jegyzőnél február 28-ig kell bejelenteni. A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségük van március 31-ig. Annak is kötelező ezt elvégezni, aki nem használt fel műtrágyát a gazdálkodása során. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága közölte: valamennyi feladatban segítenek a falugazdászok.

Az élelmiszeripar és a borászat számára is megjelentek az új támogatások, a keretösszeg ötvenmilliárd forint

A mezőgazdaságban érintett gazdálkodók mindig nagyon várják a különböző pályázati lehetőségeket. Az agrárminisztérium az élelmiszeripar és a borászat számára is megjelentetett egy újabb, ötvenmilliárd forint keretösszegű pályázatot, ami a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló beruházások sikeres megvalósítását szolgálja. Az irányító hatóság a korábban megjelent vidékfejlesztési pályázatok keretében már közel százötvenmilliárd forint támogatás megítéléséről döntött az ágazati szereplők részére. A Vidékfejlesztési Program napokban megjelent új élelmiszeripari pályázatára 2019. január 2-től nyújthatók be a támogatási kérelmek.

Forrás: Teol.hu

Hozzászólások a hírhez:

Nem vagy bejelentkezve, ha te is hozzá akarsz szólni, akkor kérlek jelentkezz be!

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2019

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás