XII. Pannon Bormustra: Magyar borok világhírû szaktekintélyek elõtt
A korábbi Bormustrák értékeit megõrizve, de jelentõs újításokkal, a legkiválóbb nemzetközi szakemberek közremûködésével, új szervezõi és szakmai háttérrel rendezik idén a hazai borok legszínvonalasabb megmérettetését, a XII. Pannon Bormustrát. – jelentette be Szepsy István, a Pannon Bormíves Céh elnöke.
A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára e borversenyt, elsõsorban azzal a szándékkal, hogy lehetõséget biztosítson hazánk kiemelkedõ minõségû borainak nemzetközi színvonalú megmérettetésére. Ezért már a kezdetektõl fogva külföldi szakembereket is felkértek a zsûriben való részvételre, s a nemzetközi és hazai szakértõk közösen értékelték a magyar árutermelõ borászat élvonalába tartozó termékeket. Az elmúlt évtizedben, – az 1000 éves Pannonhalmi Fõapátság falai között megrendezett Bormustra, – a hazai borvilág kiemelkedõ eseményévé vált. Mérlegelve az eddig elért sikereket és a jövõbeli fejlõdési lehetõségeket, a jogtulajdonos Céh úgy döntött, hogy megújítja a Bormustrát, amelynek megvalósításához új szervezõ- és szakmai partnert is keresett. “A megújulás biztosítékaként a Bormíves Céh a XII. Pannon Bormustra bonyolítását a rendezvényszervezésben kiemelkedõ sikereket elért Sziget Kulturális Szervezõirodára, szakmai feladatainak ellátását pedig az In Vino Consulting tanácsadó cégre bízta.” – mondta a Céh elnöke, hozzátéve, hogy természetesen a Bormustra helyszínét továbbra is a Pannonhalmi Fõapátság biztosítja.
A megújulás és a szakmai továbbfejlõdés jegyében idén már két elismert hazai szakember (Kató András és Mészáros Gabriella) mellett hat nemzetközi szaktekintély vesz részt a zsûrizésben. A szervezõknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. A zsûrizést elvállalta több olyan szakember is (Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW & MS), akik egy olyan elitklub tagjai, amelynek tagsági feltétele, hogy sikeresen elvégezzék a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentõ Master of Wine vagy Master Sommelier képzést. „A Master of Wine címet ez idáig 288, a Master Sommelier címet pedig összesen 180 embernek sikerült megszereznie a világon. Májusban négy közülük biztosan itt lesz a Bormustrán, hogy megkóstolják és értékeljék a magyar borok legjavát. A “nagymestereken” túl a zsûri tagja lesz Andreas Larsson sommelier világbajnok, valamint Matt Kramer, a világ legismertebb bormagazinja, a Wine Spectator sztár szerzõje is.” – mondta el Nemes Richárd, a Bormustra szakmai szervezésével megbízott In Vino Consulting vezetõje. Szepsy István hozzátette: “A Pannon Bormustra több mint borverseny, hiszen a tudatosan kiválasztott zsûritagok a nemzetközi borpiac fontos véleményformálói, akik publikációs lehetõségeiken és szakmai kapcsolataikon keresztül közvetíthetik majd a magyar bor jó hírét szerte a világban.”
A magas színvonalú nemzetközi zsûri felkérése mellett a megújulást jelzi a Bormustra új, és egyben egyedülálló eleme is. Nevezetesen – a hitelesség és a garantált minõség biztosítása céljával – a díjra jelölt borok eredményhirdetést megelõzõ piaci ellenõrzése és visszakóstolása, melyre a borszakma jeles hazai szakújságíróit kérték fel. További újdonság a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szõlõfajtából készült fehérbor díjazása is.
A XII. Pannon Bormustra eredményhirdetése és az ünnepélyes díjátadás a budapesti Millenáris parkban lesz, a hazai minõségi gasztronómia legjobb termékeit felvonultató Budai Gourmet fesztivál szakmai nyitónapján, 2011. június 2-án. A nagyközönség számára a nyertes borok elsõ alkalommal a június 3-5. között fognak bemutatkozni, ahol a díjazott tételek külön kóstolózónában kapnak majd helyet a Budai Gourmet rendkívül színes kínálatában. Gerendai Károly, a Sziget Szervezõiroda vezetõje, aki egyben a csúcsgasztronómia honi elterjesztésének is feltétlen híve és elsõ hazai Michelin csillagos éttermével cselekvõ részese, elmondta: “Célunk, hogy a Pannon Bormustra még az eddigieknél is ismertebb és elismertebb esemény legyen, mind a szakma, mind a borkedvelõk körében. A pozitív minõsítés egyrészt feltétlen bizalmat és érdeklõdést keltsen az itthoni fogyasztók szemében, másrészt a nemzetközi szintéren is komolyan vehetõ elismerést kapjanak a hazai csúcsborok.”
A Pannon Bormustra legfontosabb idõpontjai és helyszínei:
– nevezési határidõ: április 20.
– mintaküldés: április 4-29.
– versenynapok: Pannonhalma, május 11-13.
– díjra jelölt borok visszakóstolása: Budapest, május 26.
– díjátadó gála: Budai Gourmet szakmai nap (Budapest, Millenáris Park), június 2.
– nyertes borok bemutatása: Budai Gourmet (Budapest, Millenáris Park), június 3-5.
Részletes információk a www.pannonbormustra.hu weboldalon.
A zsûri tagjai:
Caroline Gilby MW – Egyesült Királyság
Végzettsége szerint a növénybiológia doktora, de 1992-ben Master of Wine képesítést szerzett és
végleg a borok világa felé fordult. Eleinte borbeszerzõként dolgozott, jelenleg szabadúszó
borszakíró és szakoktató, és a Közép-európai országok szakértõje. Magyarországon 20 évvel
ezelõtt, 1991-ben járt elõször. Rajong a magyar borokért, amelyekrõl több alkalommal írt többek
között a Decanter, a Harpers, a Drinks Business, a Meiningers Wine Business International
hasábjain, továbbá társszerzõje a Hugh Johnson által jegyzett Pocket Wine Book-nak és Tom
Stevenson Wine Report címû kiadványának. Az elmúlt 5 évben több mint 30 kóstolót és
szemináriumot tartott Angliában a magyar borokról, a közelmúltban pedig a Decanter World Wine
Awards magyar borokat értékelõ paneljének elnökévé választották.
Kató András AIWS
Végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyû Wine and Spirit
Education Trust (WSET) diplomájával is, jelenleg pedig a Master of Wine Intézet hallgatója. Volt a
Bortársaság (1995-1996) és a Monarchia (2001-2005) kereskedõ cégek társtulajdonosa,
italbeszerzõ a Cora hipermarketeknél (1997), a Borbarát Magazinnál szerkesztõ és szakíró
(1998-2000). 2006 óta a Terroir Club alapító-társtulajdonosa és ügyvezetõ igazgatója, 2009 óta a
Borászok Borásza választást felügyelõ kuratórium elnöke, valamint jelenleg két WSET akkreditált
boriskolában is tanít.
Matt Kramer – Egyesült Államok
35 éve független borszakíró, jelenleg a világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb
szaklapjának, a Wine Spectator-nek az állandó kolumnistája, de korábban írt a Los Angeles Times,
The Oregonian, New York Sun lapokban is. Nyolc elismert könyv szerzõje (Making Sense of Wine;
Making Sense of Burgundy; Making Sense of California Wine; A Passion For Piedmont: Italy”s
Most Glorious Regional Table; Making Sense of Wine—Second Edition; Matt Kramer’s New
California Wine; and Matt Kramer’s Making Sense of Italian Wine és Matt Kramer On Wine),
amelyek közül több japán, svéd és kínai nyelven is megjelent. Jelenleg Oregon államban,
Portland-ben él.
Andreas Larsson – Svédország
Végzettsége szerint szakács, de 1999 óta sommelier-ként dolgozik. 2001-ben a svéd sommelier
bajnokság gyõztese, néhány évvel késõbb a skandináv sommelier bajnokságot, majd 2004-ben az
európa bajnokságot is megnyerte, végül 2007-ben megszerezte a világ legjobb sommelier-je
címet. 2006 óta a Grand Jury Européen (GJE) tagja, jelenleg több hotellánc és légitársaság
bortanácsadója, számos kiadvány és szaklap társszerzõje. Amikor nem utazik, akkor a
svédországi Vaxjö-ben található PM & Vanner étterem vezetõ sommelier-jeként dolgozik.
Isabelle Legeron MW – Franciaország
Az egyetlen francia nõ, aki megszerezte a Master of Wine címet. Több nemzetközi elismerés és díj
birtokosa (Villa Maria Award for Viticulture, Madame Bollinger Award for Excellence in Tasting,
Wine Woman of the Year 2009). Itthon elsõsorban a Travel Channel 117 országban és 15 nyelven
sugárzott, “Journey into Wine” címû mûsor sztárjaként ismert (2008-ban két magyar vonatkozású
epizód is készült). A természetes borok szerelmese és szakértõje, szervezésében kerül
megrendezésre az elsõ Natural Wine Fair Londonban (2011. május 15-17.). Jelenleg Londonban
él és dolgozik.
Mészáros Gabriella AIWS
Az elsõ nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetõje és vezetõ elõadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor. Iskolája valódi trambulin azok számára, akik a borászvilágban szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésrõl vagy értékesítésrõl, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A Borkalauz könyvek és a Terra Benedicta – Áldott föld címû könyv társszerzõje.
John Szabo MS – Kanada
Kanada egyetlen Master Sommelier-jeként a borpiac számos oldalát megismerte már, hiszen
dolgozott szakácsként, sommelier-ként, borimportõrként, éttermi és borászati tanácsadóként,
jelenleg is oktat és számos helyen jelennek meg publikációi (WineAlign.com, Wine Access
Magazine & Buyers Guide+, CityBites Magazine, Niagara & County Grapevine, Wine & Spirits
Magazine, utóbbiban éppen áprilisban jelenik meg egy átfogó cikke Tokajról). Mindemellett, saját
vállalkozását is menedzseli, a Cellar Point Inc. éttermi ital és bor nyilvántartási programokat
fejleszt és értékesít, továbbá számos helyen oktat, többek között a Court of Master Sommeliers
szervezetnél is. Családjával Torontoban él, de ha ideje engedi, ellátogat Egerbe, ahol egy kisebb
szõlõbirtok boldog tulajdonosa.
Ronn Wiegand MW & MS – Egyesült Államok
30 éve dolgozik a borszakmában, a világon õ volt az elsõ, aki mind a Master of Wine (1991), mind
pedig a Master Sommelier (1986) fokozatot megszerezte. Az elmúlt három évtizedben
tanácsadóként és szakíróként dolgozott. 22 éven keresztül szerkesztette a Restaurant Wine címû
kiadványt, de számos más szaklapban is publikált. Bortanácsadóként dolgozott számos jól ismert
vállalatnak (Marriott Hotel and Resorts, Holiday Inn, American Express, Barclay’s Bank, Sun
MicroSystems, Bank of America), továbbá szervezõje és bonyolítója volt az elsõ, Olaszországon
kívül megrendezett olasz borversenynek (Il Vino, 1986, 1987). 30 évig a kaliforniai Napa Valleyben
élt, jelenleg Tokajban él feleségével, Prácser Hajnalkával és kislányukkal, Kamillával.