Taroltak a magyar pálinkák a World Spirits Award 2011 díjátadón
Több mint 30 ország 70 gyártója vesz részt évente az ausztriai Klagenfurtban megrendezett World Spirits Award nevû megmérettetésen, amely így a világ egyik legjelentõsebb gasztronómiai rendezvényének számít, és egyben a legnagyobb ilyen jellegû esemény az Alpok-Adria térségben. A gasztronómiai programon minden rangosabb gyártó – beleértve a legrégebbre visszanyúló gyökerekkel rendelkezõ manufaktúrákat és az óriáscégeket Európától kezdve Amerikán át Ausztráliáig – képviseltette magát. A legújabb fogyasztói trendeket is bemutató vásárt március 20 és 23 között rendezték meg immáron tizennyolcadik alkalommal.
„Óriási elismerést jelent, ha egy cég képes díjat nyerni egy ilyen erõs mezõnyben. Éppen ezért nem túlzás az mondani, hogy a Gyulai Pálinka Manufaktúra a világ legjobbjai közé került, hiszen kilenc terméke összesen két arany- és hét ezüstérmet kapott a megmérettetésen, maga a cég pedig az Év Fõzdéje kategóriában bronzérmes lett” – állítja Adamik Anikó, a Gyulai Pálinka Manufaktúra ügyvezetõje. Az egyik a birspálinka, amelyet citrusos, már-már grapefruitos és fûszeres íz, valamint intenzív, szinte tolakodó birskörte illat jellemez, és ezen tulajdonságaiért aranyéremmel értékelte a zsûri. A másik, hamarosan valószínûleg világhódító útjára induló gyulai termék a szederpálinka, amely az aranyérem mellett a verseny legjobb párlata díjat is kiérdemelte.
Ugyanakkor nem ez az elsõ rangos elismerés, amit a gyártó elért, hiszen a világ legnagyobb pálinkaversenyén, az osztrák Destillatán az idén a Gyulai Pálinka Manufaktúra holtversenyben a második helyezést érte el a magyar fõzdék közül, az erdei som pálinka arany-, míg a szomolyai cseresznye, az erdei szeder és a sajmeggy ezüst-, a szilva, besztercei szilva, ringló, sárgadinnye és vadcseresznye pedig bronzérmet nyert.
Ugyancsak az idén rendezték meg hatodik alkalommal a HunDeszt pálinkaversenyt. A legrangosabb magyar pálinkaversenyen összesítésben, éles versenyben a második helyezést érte el a manufaktúra. A fõzõmesterek, Adamik Anikó és Hornung Zoltán a Champion-díjas Gyulai Tavasz pálinkára a legbüszkébbek, amely egy cseresznye-, meggy-, feketeribiszke pálinkából készült házasított specialitás. Emellett aranyérmet ért el a Gyulai Tavasz, vadbodza és vadcseresznye, ezüstérmet a Vörös és Fekete, a birs, a Gyulai Õsz, a ringlószilva, a Besztercei szilva, a vackor, az illatos szõlõ, az erdei som és a szilva. De a bronzérmek sem maradtak gazdátlanul, hiszen a cég kajszi, faeper, Gyulai Nyár, Gyulai Tél és Szomolyai fekete cseresznye pálinkái ilyen elismeréssel gazdagodtak.
A Gyulai Pálinka Manufaktúráról
A Gyulai Pálinka Manufaktúra gyökerei közel 300 évre nyúlnak vissza. Harruckern János, a 46 évesen osztrák kamarai tanácsosi címig, majd Magyarországon 65 éves korában bárói címig jutó férfi alapította Gyulán az elsõ magyar pálinkafõzdét 1731-ben. A pálinkafõzés hagyományát pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra folytatja, õrizve a múltat, de modern technológiát alkalmazva. Ma már a cég termékskálája igen széles, több mint 30 féle termékkel jelenik meg a piacon, amelyek között megtalálhatóak széles körben az erdei, vad gyümölcsökbõl készült különlegességek, a klasszikus ízek, és hamarosan a hölgyek kedvence az ágyas pálinkák is. Specialitásunk a házasított pálinkáink a Gyulai évszakok.