Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

VYLYAN ÚJBOR – Új névvel, új címkével

A Vylyan Pincészet nem csak boraival vált ismertté, de azzal is, hogy fontos feladatának tartja a mûvészetek támogatását. A borcímke tervezés pedig olyan speciális területe a vizuális kultúrának, amelynek még nincsenek komoly hagyományai Magyarországon.

Idén érkezett a legtöbb – legjobb – pályamû, melyek elbírálását a Vylyan és a PTE Mûvészeti Kar közös zsûrije végezte.

Az eredményhirdetésre, a díjak átadására október 3-án Pécsett, az eMKá Galériában került sor, itt mutatkoztak be a legszebb Bogyólé pályamunkák. A kiállítást Debreczeni Mónika (birtokigazgató) és Somody Péter (Mûvészeti Kar Vizuális Mûvészeti Intézet igazgatója, festõmûvész) nyitotta meg.

Elsõ helyezést ért el Dobány Mátyás, a második Halla Tibor, a bronzérem pedig Hesztera Dóráé lett.

„Somody Péter festõmûvész, a PTE Mûvészeti Kar Vizuális Mûvészeti Intézet igazgatója úgy ítéli meg: minden pályázó kitûnõ mûvet adott be a zsûrinek. Számos szabad, játékos címketerv született, ez megegyezett pincészet elvárásával. Az alkotók elõtt nehéz feladat állt, hiszen olyan címkét kellett tervezniük, amely egyaránt megnyeri a borászok és a fogyasztók tetszését is.

Debreczeni Mónika, Vylyan Pincészet birtokigazgatója kifejtette: idén a címketervek nemcsak esztétikai értelemben voltak gyönyörûek, meghökkentõk, figyelemre méltók, hanem kereskedelmi szempontból is tökéletesen megállják a helyüket..”

Új név…

A Vylyan újbor, az új évjárat „elõhírnöke” idén a „Bogyólé” elnevezést kapta. A franciaországi Beaujolais Noveau [bozsolé] hagyományait követve készül. E különleges borkészítés lényege, hogy maga a bor a bogyón belül születik. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés.

Érdekesség, hogy két névadója is van az újbornak: Iványi Emese, a Vylyan Pincészet munkatársa és Dr. Tándor Zoltán, debreceni orvos. Egymást nem ismerve, és egymástól függetlenül találták ki ezt a vidám és az újborhoz tökéletesen illõ fantázianevet. A névadó „szülõk” kölcsönösen elismerik a szerzõi jogokat és egyaránt sikert jósolnak a Vylyan Bogyólé 2007 újbornak.

Új bor…

Az is érdekesség – sõt különlegesség -, hogy a rendkívüli meleg idõjárás következtében, emberemlékezet óta nem kezdõdött olyan korán a szüret Villányban, mint most. Ezért történt, hogy az újborok – a Vylyan Bogyólé és a Rosé 2007 – az idén nem Márton napján – vagyis november 11-én -, hanem október közepén kerülhetnek forgalomba.

A különleges borkészítés lényege, hogy maga a bor a szõlõbogyón belül születik. Az augusztus 22. és szeptember 1. között szüretelt egész fürtök oxigéntõl elzárva szénsavköpeny alá kerültek, így a bor nem az élesztõ, hanem a szõlõszemekben lévõ enzimek hatására kezd erjedni. A préselést követõen fejezõdik be az alkoholos erjedés és önmagától megy végbe az almasavbomlás. Majd gyors derítés és hideg kezelés után kerül sor a palackozásra.

Az eredmény friss, illatos, gyümölcsös, könnyed; ahogyan az egy igazi újborhoz illik. Fogyasztása 12-13 oC-on ajánlott, hidegebben, mint a vörösboroknál általában.

Vylyan Rosé 2007

A Portugieser újbor mellett már az új rosé is kóstolható, amit idén a lédús és kedves merlot, valamint a fûszeres és eredeti kadarka házasítása ad.

A birtok legfiatalabb ültetvényeirõl származó szõlõt a frissesség megõrzése érdekében korábban szüretelték, mint ahogyan az a vörösboroknál szokás. Bogyózás után a szõlõt lehûtötték és rögtön kipréselték. Ennek köszönhetõ a bor világos, rózsaszínes tónusa. Hûtött tartályokban erjesztették ki, s késõbb a tárolás is hûtve történik, a bor természetes, finom széndioxid-tartalmának megõrzése érdekében.

Az eredmény friss, üde és szomjoltó, mint mindig; jól behûtve aperitifként, könnyû ételek kísérõjeként ajánlják, vagy egyszerûen azért, mert jólesik.

Kapcsolódó weboldal

A címketervek megtekintése


[tn_2_bal.jpg]BOGYÓLÉ 2007

Portugieser újbor

ÜLTETVÉNY FEKVÉSE

Városhegy-dûlõ

Plató és keleti fekvés

TALAJ

Mészkõ alapkõzeten löszös-agyagos talajréteg

SZÕLÕÜLTETVÉNY

2002-ben telepített

Ültetési sûrûség: 1,8 m x 1m

SZÜRET

2007. augusztus 22 – szeptember 1.

15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve

VINIFIKÁCIÓ-ÉRLELÉS-PALACKOZÁS

A frissen szedett, egész, sértetlen fürtöket széndioxid-köpeny alá helyeztük, a hõmérsékletet 26-33 °C között tartottuk. Így az oxigéntõl teljesen elzárva, a szõlõbogyókon belül történt a 4-5 napos speciális erjedés. A préselést követõen fejezõdik be az alkoholos erjedés és önmagától megy végbe az almasavbomlás.

Gyors derítés és hideg kezelés után palackoztuk.

Alc.: 12,0 %

PALACKOZVA 2007. októberben

CSOMAGOLÁS

6-os és 12-es kartonokba. • 600 palack / raklap

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Évjárat: 2007

Újborunk a franciaországi Beaujolais Noveau [bozsolé] hagyományait követve készül. E különleges borkészítés lényege, hogy maga a bor a bogyón belül születik. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés, mely újborunk új neve.

A teljes fürtök oxigéntõl elzárva, szénsavköpeny alá kerülnek, így a szõlõszemekben lévõ enzimek hatására kezd erjedni a bor.

Az eredmény friss, illatos, gyümölcsös, könnyed – ahogyan az egy igazi újborhoz illik.

Hidegebben fogyasszuk, mint a vörösborokat általában, 12-13 ºC-on.

Forrás:
[hirszerkeszto]

Post Tags: #bogyólé

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
5. Szent Márton Újborfesztivál és Libator
NextContinue
Ellenzi a kötelezõ lepárlás megszüntetését Magyarország

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press