Vízzel megviccelni a bort – ez a fröccs!
Miskolctapolcán, a Hejõ-patak menti parkos részen tartották nemrég a Hejõmenti Fesztivált, melynek egyik kiegészítõ programjaként a fröccs- és szódaszekció – a „Nálunk szódából van a kerítés!” mottóval – óránkénti fröccsbemutatóval, sõt fröccstanfolyammal várta a tikkadt vendégeket.
Palackozva szeretnék
A szóda és a bor meghatározott szabályok mentén elegyített keveréke egyesek (vagy talán sokak) szerint épp attól jó, hogy frissen készítik. Kikapni a hûtött szódát a frigóból, belenyomni annyit, amennyit kell a szobahõmérsékletû borba, szerintük ez a titok nyitja. Mások viszont azt szeretnék (elérni), hogy a már eleve kiporciózott keveréket palackozottan lehessen megvenni a boltban. Hogy még azt a számukra felesleges vagy fárasztó néhány mozdulatot se kelljen megszenvedni pár korty felfrissülésért.
Na õk azok, akik a Facebookon mozgalmat indítottak, „Szabad fröccskészítést Magyarországon!” – felkiáltással. Hazánkban ugyanis bár jogilag engedélyezett a fröccs palackos forgalmazása, valójában azonban úgynevezett tiltó adó van érvényben, mely literenként csaknem 500 forintos árhátrányt okoz a polcon, s ezzel ellehetetleníti a palackozott fröccs értékesítését. A bor jövedéki adómentes, a fröccs viszont köztes alkoholterméknek minõsül, ezért kiskereskedelmi forgalomban 221 forint/liter jövedéki adóteher illeti. Ez 40 százalékos kiskereskedelmi árréssel és áfával már 460 forint polci árhátrány jelent literenként, ahhoz viszonyítva, ha külön vesszük meg a bort és a szódát.
Magyar találmány
Magyar földön Jedlik Ányos forradalmasította a fröccskészítést (is). Jedlik 1829-ben publikálta fontos mûvét a szódavíz-gyártásról és a szódáspalackról, amellyel megalapozta a jó fröccs készítésének alapanyagát: a szódavizet.
Az interneten böngészgetve az is kiderül, hogy maga a fröccs szó Vörösmarty Mihály nevéhez köthetõ, aki a spritzert túl németesnek tartotta. (Bezzeg a fröccs milyen szép magyar!) De a jó fröccs készítéséhez sem használható ám akármilyen lõre: a mennyiség változtatható, de a jó bor és a jó szóda alapvetõ kelléke a finom fröccsnek.
Fajtái:
A klasszikus fröccs vagy spriccer (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával
Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szódával „felspriccelve”
Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda
Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda
Krúdy-fröccs (nem tévedés): 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán „megvicceli” a bort.
Újházi fröccs: bor és kovászos uborka levének bûnös házasításából
Mafla vagy lámpás: fél liter bor ugyanennyi szódavízzel
Csatos vagy csattos: egy liter bor fél liter szódával
Távolugrás: 1 dl bor, 9 dl szóda
Polgármester: 6 dl bor, 4 dl szóda
Forrás:
Cívishír.hu
http://civishir.hu