Szabad pálinkafõzés
– A jogszabály változásával a magyar emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcseik felhasználásáról legyen szó lekvárról vagy pálinkáról.
– A kistermelõ a saját gyümölcsébõl vagy a kipréselt szõlõ törkölyébõl legálisan pálinkát fõzhet (a vásárolt gyümölcs is saját gyümölcs).
Saját fogyasztásra szánt pálinkafõzésnél (amennyiben a termelõ nem adja el a gyümölcspárlatot):
– 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni,
– a fõzést nem kell sehol elõre bejelenteni,
– a készüléket (100 liter alatt) nem kell engedélyeztetni.
Ha valaki el akarja adni az otthon vagy bérfõzésben készült pálinkát, erre is van lehetõsége. A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálhatja az italt.
Az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség fõzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát ugyanannyi jövedéki adót kell fizetni, mint eddig a kereskedelmi fõzdéknek.
A törvénymódosítás elsõsorban arra szolgál, hogy megkönnyítse a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka fõzését. Lehetõvé tegye a frissen fel nem használt gyümölcs, a kipréselt szõlõ törkölyének házi hasznosítását. A pálinkafogyasztás kultúránk része, vidéken ma is az emberi élet fordulóihoz (születés, keresztelõ, lakodalom, temetés) vagy az esztendõ ünnepeihez kötõdik. A pálinkafõzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem veszik kárba az elhullott gyümölcs, tiszta marad a porta.
Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a hatóság a kisembereket zaklatja a pálinkafõzés miatt, ugyanakkor a milliós, milliárdos kárt okozó bor- és szeszpancsolók tevékenysége fölött szemet huny.
Forrás:
Vidékfejlesztési Minisztérium
http://fvm.hu