Skip to content

Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email Phone Facebook
Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Szabad pálinkafõzés

– A jogszabály változásával a magyar emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcseik felhasználásáról legyen szó lekvárról vagy pálinkáról.

– A kistermelõ a saját gyümölcsébõl vagy a kipréselt szõlõ törkölyébõl legálisan pálinkát fõzhet (a vásárolt gyümölcs is saját gyümölcs).

Saját fogyasztásra szánt pálinkafõzésnél (amennyiben a termelõ nem adja el a gyümölcspárlatot):

– 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni,

– a fõzést nem kell sehol elõre bejelenteni,

– a készüléket (100 liter alatt) nem kell engedélyeztetni.

Ha valaki el akarja adni az otthon vagy bérfõzésben készült pálinkát, erre is van lehetõsége. A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálhatja az italt.

Az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség fõzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát ugyanannyi jövedéki adót kell fizetni, mint eddig a kereskedelmi fõzdéknek.

A törvénymódosítás elsõsorban arra szolgál, hogy megkönnyítse a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka fõzését. Lehetõvé tegye a frissen fel nem használt gyümölcs, a kipréselt szõlõ törkölyének házi hasznosítását. A pálinkafogyasztás kultúránk része, vidéken ma is az emberi élet fordulóihoz (születés, keresztelõ, lakodalom, temetés) vagy az esztendõ ünnepeihez kötõdik. A pálinkafõzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem veszik kárba az elhullott gyümölcs, tiszta marad a porta.

Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a hatóság a kisembereket zaklatja a pálinkafõzés miatt, ugyanakkor a milliós, milliárdos kárt okozó bor- és szeszpancsolók tevékenysége fölött szemet huny.

Forrás:
Vidékfejlesztési Minisztérium
http://fvm.hu

Post Tags: #szabad pálinkafõzés

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS FIATAL BORÁSZOK SZÁMÁRA – PANNÓNIA ARANYGYÛRÛ ALAPÍTVÁNY
NextContinue
A tokaji borvidékrõl ír a New York Times

©2002-2023. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press