Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Vízzel megviccelni a bort – ez a fröccs!

Miskolctapolcán, a Hejõ-patak menti parkos részen tartották nemrég a Hejõmenti Fesztivált, melynek egyik kiegészítõ programjaként a fröccs- és szódaszekció – a „Nálunk szódából van a kerítés!” mottóval – óránkénti fröccsbemutatóval, sõt fröccstanfolyammal várta a tikkadt vendégeket.

Palackozva szeretnék

A szóda és a bor meghatározott szabályok mentén elegyített keveréke egyesek (vagy talán sokak) szerint épp attól jó, hogy frissen készítik. Kikapni a hûtött szódát a frigóból, belenyomni annyit, amennyit kell a szobahõmérsékletû borba, szerintük ez a titok nyitja. Mások viszont azt szeretnék (elérni), hogy a már eleve kiporciózott keveréket palackozottan lehessen megvenni a boltban. Hogy még azt a számukra felesleges vagy fárasztó néhány mozdulatot se kelljen megszenvedni pár korty felfrissülésért.

Na õk azok, akik a Facebookon mozgalmat indítottak, „Szabad fröccskészítést Magyarországon!” – felkiáltással. Hazánkban ugyanis bár jogilag engedélyezett a fröccs palackos forgalmazása, valójában azonban úgynevezett tiltó adó van érvényben, mely literenként csaknem 500 forintos árhátrányt okoz a polcon, s ezzel ellehetetleníti a palackozott fröccs értékesítését. A bor jövedéki adómentes, a fröccs viszont köztes alkoholterméknek minõsül, ezért kiskereskedelmi forgalomban 221 forint/liter jövedéki adóteher illeti. Ez 40 százalékos kiskereskedelmi árréssel és áfával már 460 forint polci árhátrány jelent literenként, ahhoz viszonyítva, ha külön vesszük meg a bort és a szódát.

Magyar találmány

Magyar földön Jedlik Ányos forradalmasította a fröccskészítést (is). Jedlik 1829-ben publikálta fontos mûvét a szódavíz-gyártásról és a szódáspalackról, amellyel megalapozta a jó fröccs készítésének alapanyagát: a szódavizet.

Az interneten böngészgetve az is kiderül, hogy maga a fröccs szó Vörösmarty Mihály nevéhez köthetõ, aki a spritzert túl németesnek tartotta. (Bezzeg a fröccs milyen szép magyar!) De a jó fröccs készítéséhez sem használható ám akármilyen lõre: a mennyiség változtatható, de a jó bor és a jó szóda alapvetõ kelléke a finom fröccsnek.

Fajtái:

A klasszikus fröccs vagy spriccer (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával

Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szódával „felspriccelve”

Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda

Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda

Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda

Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda

Krúdy-fröccs (nem tévedés): 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán „megvicceli” a bort.

Újházi fröccs: bor és kovászos uborka levének bûnös házasításából

Mafla vagy lámpás: fél liter bor ugyanennyi szódavízzel

Csatos vagy csattos: egy liter bor fél liter szódával

Távolugrás: 1 dl bor, 9 dl szóda

Polgármester: 6 dl bor, 4 dl szóda

Forrás:
Cívishír.hu
http://civishir.hu

Post Tags: #bor

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Bolyki János idén az év bortermelõje lett
NextContinue
Szabad pálinkafõzés

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press