Villány-Siklós: Végéhez közeledik a szüret
Bár még csak szeptember közepe van, a szüret jó része lezajlott Baranyában, igaz, a megszokottnál jóval elõbb, augusztusban már a tõkék között dolgoztak a szedõk. Gere Attila, a villányi hegyközség elnöke elmondta: az oportó, a kékfrankos, a merlot fajtákkal már mindenhol végeztek, csak a különbözõ cabernet-k vannak kint az ültetvényeken, de legkésõbb szeptember 20-a környékén a pincékbe kerülnek ezek is.
– A minõség, bátran állíthatom, ragyogó – fogalmazott a neves borász. – A 2000-es, igencsak kiemelkedõ évjáratot is elérheti.
A cukorfok, köszönhetõen a sok meleg napnak, meglehetõsen magas, ami viszont a vörösbornál inkább elõny. Siklóson, ahol szintén a legtöbb dûlõben befejezték a szüretet, a cukorfok ugyanígy kiemelkedõ, 20-22-es értékû az olaszrizlingnél és a merlotnál is. A savtartalmat illetõen Daka Zsolt, a Tenkes hegyközség hegybírója kifejtette, ahol nincs meg a szükséges 5-6 ezrelék, ott hektoliterenként 10 deka borkõsavval lehet \”erõsíteni\” a nedût, ami egy ezrelék emelkedést eredményez. Daka Zsolt hozzátette, a másodtermésnek nevezett kacsszõlõ felhasználása javításra nem szerencsés, mert annak durva savai vannak, ami rontja a bor minõségét.
A mostani esõs idõ a termelõk szerint némileg használ ugyan a (még kint levõ) szõlõk levének, viszont, mint Gere Attila kifejtette, a betegségek esélyét növeli. Így sok csapadékot a borászok már nem szeretnének.
Az árak egyébként továbbra is változóak, Siklóson az olaszrizling 80-100, a merlot 200 forint kilónként. Bár megszaporodott ugyan a felvásárlók száma, ám eladó (vagy elõre lekötetlen) szõlõ már nincs, ráadásul a vevõk meglehetõsen alacsony ajánlattal érkeznek – tudtuk meg a Tenkes hegyközségnél.
Forrás:
Dunántúli Napló
http://www.dunantulinaplo.hu