Újrapalackoznak 150 tokajit a Nemzeti Borvagyon pincéjében található 1956-os évjáratú aszúkból
Felidézte, hogy’56-ban október 22-én kezdõdött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka. A Nemzeti Borvagyon – amely 1865-tõl kezdõdõen csaknem 300 ezer palack tokaji aszút és egyéb borkülönlegességet tartalmaz – a Földmûvelésügyi Minisztérium tulajdonában van, Tolcsván tárolják. Ilyen mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást még nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat – tette hozzá a miniszteri biztos.
Elmondta, hogy egy nagyon szigorú eljárásban új palackot kapnak a tokaji nedûk, és az emlékévhez illõ arculatot is. Ezeket a borokat elõször érzékszervi bírálat alá veti az Országos Borszakértõ Bizottság, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászai és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolják a bor eredetét. A munka szigorúan laboratóriumi körülmények között zajlik. Az elõkészítés lassan már öt hónapja tart, „mindig vannak átpalackozások, ám ilyen nagy mennyiségû és nemes bor tekintetében ez egyedülálló” – magyarázta Kiss Eliza.
Az 1956-os év fantasztikus borévjárat volt, hasonlóképp az 1947-es és’72-es évekhez, amelyeket az évszázad boraiként emlegetnek – fûzte hozzá. Hangsúlyozta, a borok átpalackozása „tesztprogram” is. Most 300 ezer palack van Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében, és ha megszületik a kormány döntése, akkor jövõre elkezdõdhet más nagyobb tételek átpalackozása is.
Horkay András, az Országos Borszakértõ Bizottság elnöke közölte: az a feladatuk, hogy megállapítsák, tiszta, vagy hibás tételek az újrapalackozásra szánt borok. „Egyénként kibontunk minden palackot, megszagoljuk, megnézzük, milyen a dugó állapota, aztán meg is ízleljük”. Ezután jön az átszûrés és a stabilizálás, majd megkapja az ünnepi köntöst” – részletezte.
Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy szabályszerû hatósági mintavétel történik az’56-os palackokból, a borokat analitikai laborban megvizsgálják és megállapítják a nedûk pontos eredetét is.