A területek kétharmadán befejezõdött a szõlõszüret
Fazekas Sándor az Angyal Borászat és Szõlõbirtokon tett látogatása során újságíróknak elmondta, hogy a tervek szerint haladnak a munkák, a többi borvidékhez képest Tokaj-Hegyalján azonban némileg késõbb kezdték meg a szüretet.
Az aszú szempontjából remélhetõleg kiváló év lesz a 2016-os, ehhez kedvezõ volt az idõjárás a tokaji borvidéken – tette hozzá a tárcavezetõ.
Az idei aszúkiválóságok kiválasztása folyamatban van, beérkeztek a tételek, és remélhetõleg még idén megjelenhet a nemzeti borválogatottat bemutató könyv is – közölte a miniszter.
Fazekas Sándor elmondta, hogy az elmúlt években különbözõ pályázati támogatásokból több borászati és szõlészeti fejlesztés valósult meg Tokaj-Hegyalján, bõvült a feldolgozókapacitás, és újabb pincészetek létesültek. A fejlesztések eredményeként a szõlõfeldolgozás, a borkészítés és a vendéglátás világszintû Tokajban és a környezõ településeken, ezek a beruházások elengedhetetlenek ahhoz, hogy Tokaj megtartsa elõkelõ helyét a világ borkínálatában – fogalmazott.
A miniszter az MTI kérdésére elmondta, hogy a hungarikumok között a tokaji aszú az egyik legrégebbi érték, amely Magyarország “nagykövete” a világ legtávolabbi pontjain is.
Forrás:
Trademagazin
http://www.trademagazin.hu