Újak, frissek, fiatalok – 5 új borász került be 2017-ben a Juniborba

A borászok új generációját összefogó Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete – hagyományosan év végén választja meg az új tagokat. A szeptemberi Zöldszüret felhívására több mint 40 fiatal borász jelentkezett, közülünk 20 tehetséges szakember hozta el borait a budapesti kóstolóra, ahol a Junibor tagjai megismerhették a jelentkezõket. A kritériumok alapján az egyesületbe 35 év alatti borászokat vártak, a novemberi közgyûlésen a tagok 2/3-os támogatásával idén 5 jelentkezõnek szavaztak bizalmat.

Zsirai Kata (Tokaj)

Pálffy Attila (Balaton felvidék, Káli-medence)

ifj. Tiffán Zsolt (Villány)

Böjt Gergõ (Eger)

Barcsa Botond (Neszmély)

Hernyák Tamás elnöksége lejárt, így õ leköszönt az elnöki posztról, a tagok teljes egyetértésben Gál Tibort választották a posztra.

„A jövõre 10 éves Junibor az idei év végi közgyûlésen válaszutak elé került. A fiatalítás, a még szakmaibb belsõ rendezvényeink, az új elnökség reform programja, valamint a szervezetünk szakmai jelenlétének a megszilárdítása mind mind olyan mérföldkõ lesz, amely új szelet adhat a Junibor vitorlájának. Nekünk pedig még több erõt, energiát a közösségi munkában, még több lehetõséget, kreatív megnyilvánulásokat a fiatal borászok számára” – mondta Hernyák Tamás, aki ezek után is tevékeny részese lesz az egyesület életének.

„A Junibor az elmúlt közel 10 évben bontogatta a szárnyait. Szeretném, ha az elnökségem alatt kialakulna a mûködésének és céljainak az a rendszere, ami a következõ évtizedekre megszilárdítja a Junibort, az ország legmeghatározóbb és véleményformáló borászati szervezeteként” – mondta ifjabb Gál Tibor.

Ezzel együtt az elnökség összetétele is megváltozott, Árvay Angelika és Gere Andi kezdetektõl a vezetõség tagjai voltak, õk most átadták a helyüket Laposa Zsófiának és Kovács Tamásnak. (Így az elnökség tagjai: Frittmann Péter, Hernyák Tamás, Gál Tibor, Laposa Zsófia, Kovács Tamás)

Az 5 tag bekerülése egyértelmû üzenet: a Junibor készen áll a vérfrissítésre és az új energiákra. Az egyesület mentor programokkal, Junibor Akadémiával készül az új idõszakra, cél a csapaton belül összegyûjtött tudást és tapasztalatot átadni egymásnak ás a fiatal belépõknek. „A Junibor célja, hogy egy olyan egymást segítõ közösség legyen, mely a jövõ borászgenerációjának szakmai fejlõdését szem elõtt tartva tevékenykedik – a közgyûlésen meghatározó döntéseket hoztunk ennek szolgálatában, így nagyon izgalmas útra léptünk, mind szakmai, mind emberi szempontból” – fogalmazott Laposa Zsófia.

A JUNIBOR

A Junibor 2008-ban alakult, eredetileg 40 év alatti borászokat tömörít megívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételérõl minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövõ borászgenerációjának szakmai fejlõdését biztosítja. „A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük és ez által egyre jobb és a fogyasztók által szerethetõ borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlõdésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, ha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk az ifjú borfogyasztókkal való kapcsolattartásra” – mondja Hernyák Tomi, a Junibor elnöke. A DiVino és a Junibor között kezdettõl fogva megvannak a szinergiák: a DiVino borbárokban csak a Juniborászok válogatott borai kaphatók. A DiVino Bazilika Miklós Csabi védnökségével nyílt, õ azt meséli, az elsõ DiVino nyitásakor egyértelmû volt, hogy csatlakozik a tulajdonosokhoz, akikkel régóta jó barátságban voltak. “Ez nem munka, hanem egy gyönyörû feladat és mindig arra gondolok, mennyire nagyszerû, hogy egy ilyen ügyben úttörõk lehetünk. Az egész DiVino sztori a fiatal magyar borászokat tömörítõ Junibor Egyesülettel egy olyan komoly történet, hívószó és üzenet, amihez jó tartozni”- mondja.

A Juniborászok között vannak sokadik generációs borászok, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szõlõtermelésbe és tapossák ki saját pincéjük útját. Ez nem csak egy egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor Ünnepen különösen tettenérhetõ: a délutáni fogadóórák inkább hasonlítanak közös „bandázásra”, ahol a vendég egy perc alatt beleolvadhat a borászok szakmázásába és a kóstolást sem kell túl komolyan venni. Jóllehet, a tételek komolyak: érezhetõ rajtuk a világátottság, de a családi tradíció és az elõdök tisztelete is.


A JUNIBOR tagjai:

Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Bolyki Jani, Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angelika és Árvay Szabolcs, Pfneisl Katrin és Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa Bence és Laposa Zsófi, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold, Dúzsi Tomi és Dúzsi Bence, Kiss Gábor, Dániel, Sebestyén Csilla és Sebestyén Csaba, Demeter Endre, Szepsy István, Takler Andris, Frittmann Peti, Figula Misi, Prácser Miklós, Prácser Hajni, Kis Tamás, Heimann Zoli, Bussay Dóra, Kovács Tamás, Gál Peti, Babiczki László, Zsirai Kata, Pálffy Attila, ifj. Tiffán Zsolt, Böjt Gergõ, Barcsa Botond

Forrás:
[hirszerkeszto]