„Új” borvidék a Szegedi Borfesztiválon
„Azért lehetett olyan keveset hallani eddig a Hajós-Bajai Borvidékrõl, mert bár Hajóson van a világ legnagyobb egybefüggõ pincefaluja, komplett utcákba rendezõdött 1200 löszbe vájt présházzal, olyan jók a boraink, hogy azokat szinte mind egy cseppig megissza az ezer kistermelõ” – mondja félig viccesen Koch Csaba hajós-bajai borvidéki elnök. Tény, az elmúlt években egyre több kistermelõ döntött úgy, hogy a borait bemutatja a nagyközönségnek is. A kreatív címkékkel ellátott fehér- és vörösborok egyre több hazai és nemzetközi díjat szereztek, így az Év Pincészete 2014-el kitüntetett Koch Borászat vezetõje indokoltnak látta közösen megjelenni tavaly a Budai Borfesztiválon, majd idén a napokban kezdõdõ XXI. Szegedi Borfesztiválon.
Friss szemlélettel
„Hosszú éveken át voltam borvidéki elnök, akkoriban azt tûztük ki célul, hogy 2020-ig bekerülünk Magyarország tíz legismertebb borvidéke közé, és jó úton járunk, hogy teljesüljön a cél” – mondja Sümegi József, a Sümegi és Fiai Pincészet tulajdonosa. Az elismert hajós-bajai borász szerint ma már tucatnyi fiatal, fiatalos szemléletû és ízlésû borász alkot Hajós-Baján. „Õk nyilván természetes módon tudják megszólítani a Szegedi Borfesztivál látogatóinak többségét adó 18-35 éves korosztályt a friss, üde boraikkal.”
Azzal minden hajós-bajai termelõ egyetért, hogy a kétezer hektár szõlõvel beültetett borvidék több figyelmet érdemel az eddigieknél. Sokan például nem értik, miért elsõsorban a fehér borairól ismerik Hajós-Baját, amikor vörösborokban is kiemelkedõ eredményre képesek a helyi borászok. Nem véletlen, hogy az összes magyarországi borvidék közül területarányosan itt lelhetõ fel a legtöbb Cabernet Sauvignon tõke. Mégis, eleddig leginkább a fehérborokkal és a rozékkal arattak: a Sziegl Pince Irsai Olivérje például Magyarország 2014. Legjobb újbora lett, a Kovács Borház 2013-as muskotálya pedig kiválóan szerepelt a borrégiós versenyen, míg a Szemerey Pincészetnek a 2013-as Chardonnay-ja hozott aranyat, az Antal Pincészet pedig rozéival szerzett több elismerést.
Aranyérmes rozék, Chardonnay-k és jégborok
A Sümegi és Fiai Pincészet valamint a Koch Borászat eredményeit pedig egyenesen lehetetlen felsorolni. Elõbbi Ambrózia Jégbora, Cserszegi Fûszeresei és rozéi mellett Cabernet Sauvignonja nemzetközi versenyeken is számtalan elismerést szerzett a borvidéknek, míg Koch Csaba a legnagyobb presztízsû francia borversenyeken is tarolt: a bordeaux-i Les Citadelles du Vin-en tavaly aranyat és különdíjat érdemelt ki 2009-es, késõi szüretelésû Chardonnay-ja, az idei párizsi Vinalies Internationales nemzetközi borversenyen pedig 2007-es Rajnai Rizling Jégbora kapott aranyat – itt nincs elég hely, hogy rozéi, cserszegijei és vörösborai eredményeit részletezzük.
„Tavaly az Év Pincészete-díjjal az egész Hajós-Bajai Borvidéket ismerték el, ezért a kezdeményezésemre most egységesen jelenünk meg Magyarország legnagyobb borfesztiváljain‟ – mondja Koch Csaba, aki szerint itt az idõ a borvidék (újra)felfedezésére. Erre remek lehetõség nyílik a május 15-25 között megrendezett XXI. Szegedi Borfesztiválon, ahol az érdeklõdõk a közös borvidéki standon 11 pincészet kiváló borait kóstolhatják meg.
A résztvevõ hajós-bajai pincészetek
Antal Pincészet, Berta Borászat, Etsberger Pincészet, Hodován Pince, Koch Borászat, Naphegy Pincészet, Oszvald Pince, Sümegi és Fiai Pincészet, Szemerey Pince, Sziegl Pince, Umenhoffer Pince.
Röviden a Hajós-Bajai Borvidékrõl
A közel kétezer hektáros borvidék 1997-ben vált ki az Alföldi Borvidék egy részébõl. A válás indokolt volt, mert az Alfölddel ellentétben, Hajós-Baján elsõsorban tápanyagban gazdag, löszös talajt találunk, nem pedig homokot. A napsütéses órák száma meghaladja az országos átlagot, sõt, az összes borvidék között itt a legmagasabb.
Háttérinformációk a Koch Borászatról
A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, VinArt néven mûködõ pincészetük Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található, összesen 120 hektáron termel szõlõt. Koch Csaba bajai hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, tagja a Magyar Bor Akadémiának, borai számtalan külföldi és hazai borversenyen nyertek aranyérmet, munkáját az Év Pincészete 2014-díjjal is elismerték.