Tokaji borospoharat készített a Riedel üveggyár
Az üveggyár tulajdonosától az InfoRádió riportere elõször azt kérdezte, melyik a kedvenc magyar bora.
Az édes tokaji világhírû bor, amely igencsak keresett, az új fejlesztésünk, a legújabb poharunk, azonban a száraz tokaji furminthoz készült, amit én személy szerint nagyon szeretek.
Miért éppen a Tokaji furmintot választotta a kollekció kibõvítéséhez, miért nem mondjuk a Tokaji aszút?
Ehhez a projekthez minket felkértek, vagyis nem a mi ötletünk volt, azonban éltünk a lehetõséggel. Mi magunkat pohártervezõként definiáljuk. Amikor a különbözõ régiókból különleges eszközöket keresnek, hogy saját boruk minõségét a lehetõ legjobban be tudják mutatni, olyankor minket keresnek fel. Ilyenkor közösen, kóstolóval egybekötve igyekszünk nagy gyakorlattal rendelkezõ emberekkel kialakítani a megfelelõ terméket, amiben különösen fontos a méret, a forma és a perem átmérõjének harmóniája, amely segíti a bor legjobb megjelenését biztosítani. Természetesen a bor minõségén nem tudunk javítani, azonban a megjelenését, tökéletessé tudjuk tenni. A bor az illattal indul, ezt követi az ízérzet, ami a szájban alakul ki, és a legfontosabb része a bor ízlelésének a legvége, az az illatérzet, ami a lenyelésekor jelentkezik. Ez az a három mozzanat, amire mi képesek vagyunk hatni, a formával, a mérettel és a perem átmérõjével.
Ez egyben akkor azt is jelenti, hogy a furmintot másfajta pohárból kellene kóstolni, mint a többi fehérbort?
A célunk az volt, hogy kifejlesszünk egy olyan poharat – amit ma este mutatunk be – amelynek megvan a kapcsolata a szõlõvel, a régióval, a termõfölddel, a mikroklímával, az emberekkel, akik készítik. Azt szoktuk mondani, hogy a poharunk egy szószólója, vagy másként hangosbeszélõje a bornak, ami így könnyebben tudja az üzenetét eljuttatni az õt kóstoló emberhez.
Mi a különlegessége ennek az új pohárnak?
Teljesen új, hogy – most elõször – tudományos kutatást végeztünk a száraz furmint esetében a forma és a méret kialakításához, és egy a szokványostól nagyon eltérõ, mondhatom talán azt is, hogy meglepõ formával álltunk elõ. Ennek a pohárnak az erõssége, hogy jól mûködik együtt a különbözõ típusú furmintokkal: a száraztól a félédesen át az édesig. A kezdet kezdetén a száraz furminthoz kezdtük megtervezni a poharunkat, és amikor kóstoltunk belõle más furmintot is, meglepetésünkre azt találtuk, hogy ezekkel is nagyon jól mûködik.
Hány furmintpohár eladására számítanak?
Elsõ körben 20 ezer darabot készítettünk, elsõsorban a hoteleknek és éttermeknek szállítottunk belõle itt Magyarországon, illetve jutott a borkereskedõkhöz, szakboltokhoz is, és természetesen a borászatoknak is jutott belõle.
Nagyon elõkelõ borospohár társaságba került a tokaji furmint, a kollekciójukban van például bordeauxi Cabernet Sauvignon, Hennessy Cognac, Portói, Montrachet Chardonnay. Ez egyet jelent a furmint számára a világhírrel?
Mindegyik terület és mindegyik régió, ahonnan remek borok kerülnek ki, azok híresek. A tokaji már az elõtt is híres volt, hogy a Riedel találkozott volna a helyi termelõkkel.
Forrás:
Inforádió
http://inforadio.hu