TOKAJ RENAISSANCE – SZÜRETI JELENTÉS
ALANA – TOKAJ PINCÉSZET
Németh Attila:
„Az aszúzást befejeztük, de a területek 50%-a még szüretre vár.
Kimagaslóan jó évjárat az idei, nagyon sok és jó minõségû aszú szemet szedtünk, és csodálatos volt a száraz borok alapanyagaként szüretelt furmint és hárslevelû is,…a legzamatosabb szõlõk, amióta Tokaj-hegyalján vagyok, ezért biztosra tudom mondani, hogy lesz szép száraz borunk is a 2007-es évbõl. A sárgamuskotályunk egy részének „lába kelt”, de ami megmaradt, abból még aszú szemeket is gyûjtögettünk.
Magas mustfokkal kerülnek be a kiváló alapanyagok az aszú alapborhoz és a szamorodni típusú borokhoz.
November végéig szeretnénk befejezni az idei szüretet”
ÁRVAY PINCÉSZET
Árvay János:
„Jelentem nagyban folyik Hegyalján, így nálunk is a szüret. Folyamatban van az aszú szemek egyenkénti kicsipegetése. A száraz bornak gondolt fürtöket már leszedtük, és lent erjednek a pincében. Kóstolgatjuk a már kierjedt vagy éppen erjedésben lévõ borainkat. Eddig mindegyikkel jó barátságban vagyunk.
Bár a tokaji fajták nagy szüretje nálunk még várat magára, de azért már elindultunk. Reménykedünk és imádkozunk. Hátha lesz belõle mondjuk Édes Élet…”
BÉRES SZÕLÕBIRTOK
Zöldi-Kovács Árpád:
„A héten befejezõdik nálunk is a szüret. Elmondhatjuk, hogy minden a várakozásoknak megfelelõen alakult, minden borfajtánkhoz megvan a megfelelõ alapanyag.
Kiváló minõség jellemzi az idei évjáratot, magas mustfokkal érkeztek be a szõlõk.
Az eddig ismert fajtajelleg szerinti száraz boraink, késõi szüretelésû boraink és aszú boraink mellett szeretnénk majd az idei évbõl két új bort is a nagyközönségnek bemutatni, egy 3 puttonyos Tokaji Aszút és egy reduktív technológiával készített, könnyed, gyümölcsös száraz furmintot is.”
BODVIN PINCÉSZET
Orosz Gábor:
„Nagyszerû évjárat lesz az idei, tegnap fejeztük be a szüretet.
Legalább olyan jó évet könyvelhetünk el, mint amilyen a 2003-as évjárat volt. Zamatos, koncentrált ízvilágú aszú, szép száraz bornak való alapanyag,..ezek a mögöttünk lévõ szüret fõbb jellemzõi.
A szõlõk aszúsodása dülõnként más és más arcát mutatta, hektáronként 1 és 15 mázsa közötti mennyiségben szedtünk aszú szemet a területekrõl.
Ideális volt az õsz, jó idõben jött a csapadék, összefoglalva: nagyon jó év az 2007-es év!”
DERESZLA SZÕLÕBIRTOK
Baji Edit:
„A múlt hét elején befejeztük a szüretet. Az aszú borok feldolgozása folyamatban van, a száraz borok az erjedés vége felé közelednek.
Már a korai fajták -a muskotály, zéta, Tarcal 10, Sauvignon Blanc- is nagyon szép alapanyagokat adtak, újdonság lesz az idei évbõl a könnyed, reduktív technológiával készített, gyümölcsös, illatokban gazdag Sauvignon Blanc borunk, mely karácsonyra várhatóan le lesz már palackozva.
Összességében elmondható a 2007-es szüretrõl, hogy vannak nagyon szép szelektált tételek, de mind minõségi, mind mennyiségi szempontból közepessel jellemezném az idei évjáratot.”
DISZNÓKÕ SZÕLÕBIRTOK
Mészáros László:
„Szeptember elejétõl kezdõdõen folyamatosan szüretelünk, rengeteget válogatva, közel száznyolcvan fõs csapattal. Rendkívüli évjárat az idei, semelyik elõzõhöz nem tudnám hasonlítani. Nagy mennyiségben és kiváló minõségben szedtünk aszú szemeket, a furmintban négyszer válogattunk, majd az utolsó fürtönkénti szedést tegnap, november 6-án, fejeztük be. A hárslevelûbõl szintén szép, és finom aszúszemeket gyûjtöttünk, itt a végsõ szedés még hátravan.
A tökéletes érésû, botritisszel átszõtt szõlõszemek rendkívüli aromagazdagságot adnak az idei boroknak.
Analitikailag kevesebb a sav a vártnál, ez azonban a borok harmonikus ízvilágában nem mutatkozik meg.
Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon jó és különleges évjárat lesz a 2007-es.”
DOBOGÓ PINCÉSZET
Domokos Attila:
„A 2005 és 2006 remek évjáratok nagyszerû folytatása a 2007-es.
Savakban egy kicsit szegény, ízekben, zamatokban és beltartalmi értékekben azonban annál gazdagabb volt az idei év.
Korán kezdõdött az idei szüret, október 3. hetére leszedtünk mindent, szerencsésen még az esõs idõszak elõtt.
Kaotikus aszúfelvásárlás jellemezte az elmúlt idõszakot, ennek megelõzése céljából komolyabb koordinációt és cégek közötti egyeztetést javaslok a következõ évekre.
A évjárat nagyszerûségét mutatja az is, hogy a száraz, késõi szüretelésû és a 6 puttonyos aszúnk mellett „Mylitta Álma” is lesz 2007-bõl.”
DUSÓCZKY PINCÉSZET
Kubus László:
„Múlt hét pénteken befejeztük a szüretet. Gyönyörû aszúsodás jellemzi az idei évjáratot, csúcsminõségûek lesznek a 2007-es borok. 22-24 fokos mustot préseltünk és 60 fok feletti essenciát csepegtettünk.”
FÜLEKY PINCÉSZET
Brezovcsik György:
„Zajlik a szüret, körülbelül a területek 20%-án van még kint szõlõ.
Nagyon jó évjárat az idei, bár egy kicsit kevesebb mennyiséget szüreteltünk, mint amire számítottunk.
Miután szépen beindult az aszúsodás, szép, koncentrált ízvilágú aszúszemeket szedtünk.
Körülbelül 10-10-10 ezer palacknyi száraz, késõi szüretelésû és aszú bor lesz a 2007-es év termés mennyisége.”
GRÓF DEGENFELD SZÕLÕBIRTOK
Rakaczki Gábor:
„Jelenleg is szüretelünk, szamorodni és aszú alapbornak való alapanyagot szedünk.
Befejeztük már az aszú szedést, kevés, de jó minõségi aszú szemeket szemezgettünk ki.
A reduktív száraz és félszáraz boraink kierjedtek, az elsõ fejtésen is túl vannak; a „barrique” furmintunk pedig már hordóban érik.
Borászati és szõlészeti szempontból is kihívás a 2007-es év, de összességében egy átlagosan jó minõsítéssel jellemezném az évjáratot.”
GUNDEL PINCÉSZET
Visóczki László:
„Pár nap van már csak hátra a szüretbõl. Minden téren elégedettek vagyunk az évjárattal, szép aszú szemeket, kiváló száraz bornak és aszú alapbornak való alapanyagot szedtünk az elmúlt hetekben.”
MEGYER ÉS PAJZOS SZÕLÕBIRTOKOK
Gyõrffy András:
„Fantasztikus évjárat az idei. Kiváló alapanyagokat szüreteltünk a borainkhoz. Nagy mennyiségû és nagyon jó minõségû aszú szemeket szedtünk a dûlõinkbõl.
A Megyer dülõben befejeztük, a Pajzos dülõben még tart a szüret.”
PATRICIUS SZÕLÕBIRTOK
Dr. Molnár Péter:
„Folyamatban van a szüret, a területeink 25%-án van még a tõkéken szõlõ. Karakteresnek és igen egyedinek érezzük a 2007-es évet, szép ízek, harmonikus borok jellemzik az idei kiváló évjáratot.
Jelentõs mennyiségû és kiváló beltartalmú aszú szemeket szüreteltünk. Termõhelyeink adottságait, sajátosságait kihasználva a száraz, a késõi szüretelésû és az aszú boraink alapanyagát is dûlõszelektáltan szedjük, és az ebbõl készült borokat is eszerint érleljük. Késõbb, az érlelési folyamat végén döntünk az esetleges házasításról vagy a dûlõszelektált palackozásról.”
TOKAJ CLASSIC PINCÉSZET
Galambosi Imre:
„Egyenlõre az aszúzásnál tartunk, az igazi szüret még csak most fog kezdõdni. A napokban nem kedvez nekünk az idõjárás, de reméljük hogy kitart még a jó idõ egy darabig és november végéig be tudjuk fejezni a szüreti munkákat.
Nagyon szép alapanyagokat szedtünk eddig, ennek köszönhetõen a cuvée és aszú boraink mellett száraz bor is fog készülni a 2007 évbõl.”
TOKAJ HÉTSZÕLÕ PINCÉSZET
Kanzler András:
„3 hektár kövérszõlõ kivételével befejeztük a szüretet.
Az elõzõ évekhez viszonyítva kevesebb aszúszemet szedtünk, viszont a száraz és a késõi szüretelésû borok mennyisége jól alakult a kiváló alapanyagoknak köszönhetõen.
A jó minõség mellett a borok savtartalma alacsonyabb a nyári hõség miatt, ami sajátossá teheti az idei borok ízvilágát. Nem beszélhetünk rendkívüli évjáratról, de jól eladható, harmonikus borokat fog adni 2007-es év.”
TOKAJ OREMUS PINCÉSZET
Bacsó András:
„A héten fejezzük be az idei hosszú szüretet, mely augusztus 29-én kezdõdött és várhatóan november 8-ig fog tartani.
Nagyon elégedett vagyok az évjárattal, nagy mennyiségû és kitûnõ minõségû aszúkat szedtünk és a száraz, késõi szüretelésû borok is nagyon szépek lesznek.
Az idõjárás is nekünk kedvezett a 2007-es évben. A nyári forróság ugyan egy 10%-os veszteséget okozott a szõlõben, az elõrehaladtt érés, a szép napsütéses idõ és a jókor idõzített esõ meghozta gyümölcsét.”
TOKAJ PENDITS PINCÉSZET
Wille-Baumkauff Márta:
„Mi már befejeztük a szüretet. A mennyiséggel kevésbé, a minõséggel annál inkább elégedettek vagyunk. Remek évjárat a 2007-es, gyönyörû aszúszemeket és szép, optimális érettségû egészséges szõlõt szedtünk. A szüret legnagyobb veszélyét idén a seregélyek jelentették, félhektárnyi szõlõterületen okoztak kárt nekünk a madarak Abaújszántón.„