Tokaj Renaissance – Premier 2005.
2009. április 25-én szombaton a 2005-ös nagy aszúk kerültek bemutatásra, melyhez idén a Vörösmarty téren lévõ Gerbaud Rendezvényház, Tükrös terme a maga eleganciájával teremtett meghitt és felejthetetlen élményt.
Már szinte tradíció, hogy a Tokaj Renaissance Egyesület megismerteti az újonnan forgalomba kerülõ „újonc” aszú borait.
A hagyományokhoz hûen idén sem lehetett ez másképp, elsõ ízben borszakértõk, borszakírók, neves borászok, sommelier-k, a sajtó munkatársai, újságírók, valamint média személyiségek kóstolhatták a palackba zárt 2005-ös évjárat nagy aszúit, majd délután a borkedvelõ nagyközönség számára is megnyíltak a kapuk.
A 2005-ös aszúk premierjén 14 neves tokaji pincészet borai sorakoztak fel, melyeket izgalommal elemeztünk szemünk, orrunk és ízlelõbimbóink csodálatára.
A fülünk sem maradhatott ki a jóból, így a jelenlévõ pincészetek borászai, képviselõi megosztották velünk azokat az apró titkokat, tapasztalatokat, melyeket a szõlõmûvelés és borkészítés alatt gyûjtöttek össze. Ehhez még hozzátartozott a 2005 évi idõjárás rövid bemutatása, ami sokunk számára szinte már feledésbe merült, azonban a borászok számára ez mindig örök emlék marad.
„Pedig az elõzmények nem voltak túlságosan bíztatók. Május elején özönvízszerû esõk áztatták a borvidéket, Mádon folyamként zúdult keresztül a víz, magával ragadva mindent, ami az útjába került. A június viszont szép idõt hozott és a szõlõ virágzása gond nélkül ment végbe. A hûvös és csapadékos nyáron a gombás betegségek ellen küzdöttünk, és egészen szeptember elejéig nem hittünk egy jó évjáratban. Aztán a hosszú vénasszonyok nyara visszahozta a reményeinket.
A szõlõ viszonylag késõn kezdett érni, de a meleg, száraz õsz hamar aranyszínûvé érlelte a fürtöket. Csak kisebb esõk, záporok hullottak, melyek jótékony hatásúak voltak az aszúsodásra. A szép idõ egészen november közepéig tartott, így többszöri aszúszem válogatására volt lehetõség, általában gyönyörû idõben.”
A 2005-ös évre visszapillantva fantasztikus évjáratot tudhatunk magunk mögött, aminek bizonyítéka ott rejtõzik a tokaji palackokban. Szakértõk szerint a klasszikusnak vélt 1999-es esztendõt is megelõzheti. Az elõzetes várakozásokat messze felülmúló eredményeket hozott.
Az aszúszemeket szinte csak leheletnyi vékonyan burkolta be a nemes penész, majd a nap folyamatos érlelése során mazsolaszerûvé töppedtek. A hosszú napsütés eredménye, hogy a szõlõszemek belül szinte krémesen, lekvárszerûen mutatkoztak meg gazdag aromavilág kíséretében. A gyümölcsök közül leginkább a kajszi, a túl érett banán, füge, licsi és mangó majd ezen aromák kavalkádja fedezhetõ fel a mézes nedûkben.
A jó termés kitûnõ eszenciákat eredményezett, mézszerû, sûrû, magas beltartalommal, egyenes hosszú savakkal.
Megfigyelhettük a borászok egyéniségeit, melyek ott rejlenek minden egyes birtok palackjában.
Ime a kóstolási sorrend és személyes ízvilágom ismertetése a borokról:
1. Tokaji Aszú 5 puttonyos 2005 Samuel Tinon
A bor színét az aranyba forduló tiszta csillogás jellemzi. Intenzív illatvilágában a mézes dió árad felénk némi fûszerességbe takarózva. Aromában, mézességben rendkívül gazdag a furmint jegyek dominanciájával és eleganciájával. A 163g/l maradék cukra megközelítõleg érezhetõ. Hosszú utó ízében a 10% hárslevelû egy virágos zamatot kölcsönöz.
2. Tokaji Aszú 5 puttonyos 2005 Pajzos
Színében aranyló, illatában az õszibarack lengi át, melyet frissesség kísér, majd egy erõs muskotályosságot fedezhetünk fel. A citrusos jegyek barackkal és muskotállyal keverednek. Ízében az erõteljes mézesség az uralkodó. Könnyed, mégis testes, szép, harmonikus bor hosszú lecsengéssel. Mindössze 4000 palack kerül forgalomba.
3. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Béres
Színére a halványabb változat a jellemzõ, világos aranyszín. Középen rejtve marad a pemetefû illata, mely levegõztetés után merészkedik csak elõ a poharunkból. 70% furmint és 30% hárslevelû az erõsen aszalt kajszibarackos mézes nedû összetétele. Illatában a fás jegyek is megjelennek, régi bútor illata jelentkezik, ami a furmint dominanciájának is köszönhetõ, valamint a 2,5 év részben használt-részben új fahordós érlelésnek.
170g/l maradék cukra szép egyensúlyt teremt a savakkal aszalt papaya és licsi érzetét keltve a szájban. A gyümölcsösség dominanciája marad emlékkent.
4. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Disznókõ
Közép árnyalatú bronzszín letisztult csillogását figyelhetjük meg. 100% furmint,az alap must is furmintból készül. Illatában a mediterrán citrusok mutatkoznak, így lime, citrom, narancs és grapefruit lengi át a borunkat. Ezen citrusok teljes összhangja frissességet kölcsönöz.
Ízében krémes rumos sütemény emlékét kelti a kókusz dominanciájával. Talán rumos kókuszgolyó a közepén. Szép, harmonikus, koncentrált ízvilág. A minerális jegyek is elõbukkannak.
5. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Gróf Degenfeld
Óarany színvilág. Illata elsõ szippantásra rejtve marad, késõbb azonban kibontakozik a méz és a vanília. 80% furmint, 20% hárslevelû házasságából született, melynél az alap bor aránya 50-50%.Az illatában lassan nyíló bor ízében egzotikus gyümölcs jegyekkel rukkol elõ. A déli gyümölcsök közül papaya és licsi dominál, melyek kavalkádja fantasztikus élményt nyújt a szájban. Édesség megfelelõ savakkal párosítva.
6. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Patricius
Csillogó aranysárga szín, gyönyörû feltapadással a pohár falán. 5 dûlõ termése került a palackokba, amit gazdag aroma- és ízvilága is bizonyít. 90% furmint és 10% hárslevelû a fajták aránya, melyet 100% furmint alapbor járt át. Intenzív illat, erõteljes mézes jegyek alkohollal átjárva. Minden összetevõje harmóniában van. Beleszippantva a pohárba a nagymama kamráját juttatja eszünkbe, erõteljes mézesség, natúr mazsola rumba áztatva.
Ízében is dominál a mézesség leheletnyi vaníliával. 100g/l maradék cukra remek utóízt hagy a szájban egyensúlyt teremtve a szép savakkal.
7. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Dereszla
Csillogó aranyszín. Illatában pörkölt kávé a jellemzõ, melyet zöld dió illata jár körbe. Késõbb mézes, krémes illatáradat bódít, majd némi levegõztetés után az érett banáné lesz a fõszerep.
Izében a cirtusok kecses eleganciát kölcsönöznek a bornak, míg a mézesség egy tiszta hosszú kerekséget ad az édes hangsúlyával.
8. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Tokaj Classic
Színében bronzosság csillog, szinte borostyánba hajlik. Illatában egyöntetûen a kajszi barack adja a fõ vonalat aszalt jegyekkel keveredve. Ízben magas alkohol érzet észlelhetõ. 2008. szeptemberében kerültek palackozásra a tételek. Szép botrytis, hosszú lecsengés gazdag gyümölcsösséggel .
9. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Pendits
A borvidéken egyedülálló biogazdálkodásban nevelt, 100% furmint szõlõszemekbõl készült aszúja. Csillogó aranyszín. Illatában karakteres a füge és a birs érett narancsossággal kísérve. Nagyon gazdag, vastag, szép illat- és íz kombináció jellemzi. Krémes és testes, szép klasszikus tokaji savakkal ismerkedünk vele. Talán hiányzik belõle a lendület, ami a késõbbi érlelés hatására változhat.
10. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 „Szt. Tamás” Royal Tokaji
Mindössze 1800 palack készült belõle. Tetszetõs aranyszín jellemzi. Illatában gombás jegyek
észlelhetõk. Különleges minerális illat kavalkád jellemzi egy zavaró jeggyel, ami kellõ szellõztetés után teljesen kellemes gyümölcsösségbe hajlik át. Ízében erõteljes hangsúlyt kap az alkohol, talán túlzó, ami mellett a kajszi is elõbukkan egy kis levegõvel a szájban.
11. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Bodvin
Halvány borostyánba hajló arany szín jellemzi. Karakterében a méz tör elõ némi vadvirág és fû illat átlengéssel. Fû és vadvirágok mézbe ültetve. Ízében érett szõlõ és mazsola mandulás lecsengéssel. 230 g/l a maradék cukor tartalom, ami kicsit eltolja az egyensúlyt. Hiányzik a sav. Zamatban érett gyümölcsök gazdagságát mutatja.
12. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Füleky
Világos árnyalat sárgás, enyhe zöldes beütéssel. Intenzív mangó illat barackos, gyümölcsös jegyek kíséretében. Szellõztetés után játékosság figyelhetõ meg a gyümölcsös jegyekben, ami izgalmassá varázsolja a tételt. Az enyhe nyersesség, ami alig vehetõ észre a további érlelés során átalakulhat kerek egységgé. Talán lehetne hosszabb lecsengése.
13. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Dobogó
Világos aranyszín jellemzi. Illatában a fülledtség kap hangsúlyt. Ízében sokkal szebben mutatja meg a bájait, mint illatában, ahol a gombás jegyek is megmutatkoznak. Ízben az érett körte dominanciája kap központi szerepet. 2008 áprilisában került palackba nem több, mint 4000 tétel. 210 g/l maradék cukra ízében érettséggel, teltséggel mutatkozik.
14. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005 Alana-Tokaj
Színére a szépen csillogó aranyság a jellemzõ. A közepesnél erõsebb intenzitású illat szegfûszeg, mézes sültalma, majd mézes sült banán jegyekkel. Érett kandírozott gyümölcsök jelennek meg, majd ezt kis citrusosság kíséri, némi frissességet kialakítva a bor karakterében.
Belül fás jegyek mutatkoznak, szinte leheletnyi intenzitással.
15. Tokaji Renaissance Eszencia
Színében sötét narancs, barnás beütés jellemzi. Igazán sûrû koncentrált eszencia, melyet a bogyós gyümölcsök aromája jellemez illatban, majd késõbb ízben is. Ribizli és málnás jegyek. Szellõztetés után határozott bodza lesz az uralkodó.3,4% alkohol tartalommal fantasztikus mézességgel méltó tétel az ünnepélyes kóstoló befejezéséhez.
E.M.