Tokaj Nyitány 2010
Április 23-án mutatja be Budapesten az új évjárat borait a Tokaj Reneszánsz – Tokai Nagy Borok Egyesületének 16 pincészete. A Tokaj Nyitány 2010-en a látogatók az egyesület tagjainak közel 50 borát kóstolhatják meg. Az esemény gondolatisága a tradíció és megújulás üzeneteit követi: egyrészt az évszázados tokaji hagyományok elevenednek meg, másrészt Tokaj legújabb borai – friss reduktív borok, érlelt száraz fehérborok, késõi szüretelésû, szamorodni és aszú borok – mutatkoznak be.
Április 23-án több szempontból is nyitás lesz a nagyközönség felé. Tokaj egyértelmûen meg tudott újulni az elmúlt évtizedekben, mindezt úgy, hogy megõrizte hagyományait. A világhírûvé nem véletlenül vált aszúk mellett egyre több friss fiatalos könnyû fehérborral, és a tokaji terroirt hûen megmutató ásványokban és gyümölcsökben is gazdag érlelt száraz fehérborral találkozhat a borvidékre látogató. Az április 23-i esemény vendégeinek pedig alkalmuk nyílik mindezt egy helyen megtapasztalni. Sõt, az új, 2006-os évjárat legjobb aszúit elõadással egybekötött mesterkurzuson kóstolhatják meg az érdeklõdõk.
Ennél azonban sokkal többrõl van szó: nem csak Tokaj ajtaja tárul ki a közönség elõtt, nem csupán a palackok nyílnak meg, de megnyílik a tokaji elõtt az ízek birodalma is. Az eseményen Litauszki Zsolt vezette mesterkurzuson lehet megkóstolni, milyen ételeket képzelt el a Bib Gourmand 21 Étterem többszörös díjnyertes séfje a különbözõ tokaji borokhoz. Társa lesz ebben Christophe Deparday francia mesterszakács, a Pierot Étterem új séfje. És ez még nem minden: a magyar blogszcéna három trendszetter gasztrobloggerre, a Chili &Vanília, a Fûszer és lélek és a Malackaraj írói vállalkoztak arra, hogy õk is megmutatják, mit képzelnek el a tányérra a tokaji borok mellé – a falatokat minden látogató összekóstolhatja a borokkal a lounge hangulatú sétáló kóstolón.
Bor és finom falatok: emellé csak a zene hiányzik. A Tokaj Nyitány 2010-en az sem. Kelemen Angelika laza jazzes hangzása után a Nemjuci rockos riffjeivel zárjuk az estét. Érdemes jegyekért a www.tokaji.hu/tokajnyitany2010 honlapon elõre regisztrálni, a két mesterkurzusra mindenképpen, mert ezekre korlátozott számban van hely.
Tokaj Nyitány 2010 – Program:
Nagyelõadó
16 órától:
– Tokaj Lounge, 16 pincészet 50 borával
– Gasztrobloggerek: Chili &Vanília, a Fûszer és lélek és a Malackaraj – falatok tokajira
19 órától színpadon:
– Kelemen Angelika Jazz Quartett
– Nemjuci
Kiselõadó
16 órától:
– Variációk Tokajira. Litauszki Zsolt és Christophe Deparday mesterkurzusa. 8 tokaji bor párosítva különbözõ ételkreációkkal
17.30-tól:
– 2006 legjobb aszúi. Dr Molnár Péter mesterkurzusa. Az új évjárat legjobb tételei csak a vezetett kóstolón érhetõk el..
Jegyek
– Nagyelõadó: 4000 Ft (egyetemi vagy fõiskolai diákigazolvánnyal 3000 Ft)
– 1 db mesterkurzus: 8000 Ft (jegyek korlátozott számban)
– 2 db mesterkurzus: 12 000 Ft (jegyek korlátozott számban)
A mesterkurzus jegyek természetesen a Nagyelõadóba és az esti koncertekre is érvényesek. Elõzetes regisztráció és további infó: www.tokaji.hu/tokajnyitany2010
Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete
A Tokaj Reneszánsz Egyesület minden évben megrendezi a tokaji borok aktuális évjárat bemutatóját a budapesti közönségnek. Az egyesület a kiváló és garantált minõségû Tokaji Nagy Bor védelméért és képviseletéért jött létre 1995-ben. Céljait a tokaji hagyományok tiszteletben tartásával, valamint az elsõrangú borok elõállítására képes tokaji borvidék adottságainak ápolásával és megõrzésével kívánja elérni. Az egyesület fennállása óta a tokaj-hegyaljai és magyar borászat úttörõ és mértékadó, bel- és külföldön egyaránt elismert szakmai szervezetévé nõtte ki magát. Tagjai a minõség iránt elkötelezett pincészetek és termelõk, meghatározók a magas minõségû tokaji borok exportjában.