Tízmilliárdos borászat építését tervezi egy pinceszövetkezet Somogyban

Egy borászat legfeljebb 200 millió, egy élelmiszeripari szereplõ 500 millió forintot nyerhet el, a nyertesektõl nagyobb hozzáadott érték elõállítását és a foglalkoztatás bõvítését várják

– jegyezte meg. Hozzátette, a pályázókat igyekeznek a rezsit, a károsanyag-kibocsátást csökkentõ, az energiahatékonyságot, a fenntarthatóságot növelõ beruházási formákra ösztönözni.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ágazat sikere elsõsorban a gazdálkodókon, az õ gondolkodásukon, munkájuk szakmai színvonalán múlik. Úgy vélte, a szakmai utánpótlás érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a képzésre, a szakképzésre.

A borász szavai szerint az elmúlt idõszak nagy eredménye a borászok 90 százalékát jelentõ kistermelõk adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint a pályázati forrásoknak köszönhetõ komoly eszközfejlesztés.

Légli Ottó minden korábbinál alacsonyabbnak nevezte a magyarországi átlagos éves borfogyasztást, amely 23 liter személyenként, s szólt arról is, hogy a magyar bor a minõségét tekintve hiába érne többet, sokak számára az ezer forintos palackonkénti ár “a megközelítendõ cél”.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke felhívta a szõlõ- és bortermelõk figyelmét az öngondoskodás szükségességére. “Nagy a verseny, meg kell barátkoznunk azzal, hogy hosszú távon lehet, azok a birtokok maradnak fenn, amelyek támogatások nélkül is rentábilisak” – közölte.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke az idei szüreti eredményekrõl elmondta: a Balatonboglári borvidéken az átlagosnál 20-30 százalékkal több, hektáronként 120-130 mázsa szõlõ termett, amelybõl kiváló minõségû, üde, friss, gyümölcsös borok készültek, készülnek.

Utalt rá, a Somogyban termelt bor presztízsének növelésére két évvel ezelõtt borstratégia készült. Ennek mentén már több borfesztivált, borszemlét tartottak nagy sikerrel, s tervezik egy szõlõfeldolgozó építését.

A létesítmény 10-12 milliárd forintba kerülne, nonprofit pinceszövetkezet üzemeltetné és évente 10 millió palack, 80 százalékban exportra szánt bort állítana elõ, megduplázva a Balatonboglári borvidék bevételét – mondta Gombos Sándor, hozzátéve: novemberben elkészül a megvalósításhoz szükséges “vezetõi összefoglaló”.

Úgy vélte, a feldolgozó felépítése azért különösen fontos, mert a borvidéken termõ szõlõ jelentõs részét “megalázó áron” felvásárolják, majd “gyalázatos minõségû”, a boltok alsó polcaira kerülõ balatoni bort készítenek belõle.

“Meg kell mutatni, hogy a balatoni bor nem ilyen, hanem friss, könnyed, gyümölcsös, különbözik minden, máshol termelt bortól” – hangoztatta Gombos Sándor.

A szimpózium után került sor a második somogyi borszemlére, ahol 14 borász mintegy 90 borát kínálta a vendégeknek.

Forrás:
infostart.hu
http://www.infostart.hu