Terra Hungarica BorSzalon
November 19-én a Gerbeaud Ház ad otthon a Terra Hungarica BorSzalon-nak, amelyen közel 30 bortermelõ kínálja majd borait. A kiállító borászokban közös, hogy mindannyian törekszenek a természet- és tájhû gazdálkodásra, továbbá részvételükkel egyidejûleg vállalták, hogy boraik természetességének és egyediségének megõrzése érdekében kerülik a gyom- és rovarírtó szerek, a különbözõ hozzáadott anyagok használatát, és tartózkodnak bizonyos technológiai beavatkozások alkalmazásától (a részletes alapelveket lásd alább).
A sétáló kóstolón túl az érdeklõdõk részt vehetnek Isabelle Legeron MW természethû borokat bemutató mesterkurzusán, és a magyarul is feliratozott “L”esprit du vin – Le réveil des terroirs” címû dokumentumfilm hazai premierjén bepillantást nyerhetnek a világ vezetõ biodinamikus borászatainak munkájába és filozófiájába.
A rendezvény külföldi vendégei (3 biodinamikus szemléletû birtok) idén Ausztriából érkeznek, ahol már komoly hagyományai vannak a természet- és tájhû gazdálkodásnak, továbbá boraikkal bemutatoznak a “L”esprit du vin” film alkotói, a szintén biodinamikus bordeaux-i Chateau Lagarette tulajdonosai is.
A BorSzalon az Edison Network, a Gerbeaud Ház, az In Vino Consulting és az idén 5 éves Terroir Club együttmûködésében valósul meg. A szervezõk azt remélik, hogy kezdeményezésük idõvel mozgalommá növi ki magát, és a Terra Hungarica közös márkaként vagy akár védjegyként is funkcionálhat a jövõben.
ALAPELVEINK
A BorSzalonon kiállító borászatok részvételükkel egyidejûleg az alábbiakat vállalják.
Eredetiség
Forgalomba hozott boraikat csak és kizárólag a saját borvidéken termett szõlõbõl készítik, és azokat a
borvidéken kívül csak palackozott formában értékesítik.
Szõlõgazdálkodás
Törekszenek a természet- és tájhû gazdálkodásra, ezért kerülik az alábbiak használatát:
• felszívódó gyom- és rovarírtó szerek,
• mûtrágya,
• gépi szüretelõ eszközök.
Hozzáadott anyagok kerülése
A borok természetességének és egyediségének megõrzése érdekében nem használnak hozzáadott
anyagokat, különös tekintettel az alábbiakra:
• aromákat befolyásoló fajélesztõk,
• enzimek,
• hozzáadott sav,
• aszkorbinsav,
• tápsók,
• stabilizáló adalékanyagok (pl. guar gumi),
• hozzáadott cukor,
• hozzáadott tannin,
• fa chips.
Borászati beavatkozások kerülése
A borok természetességének és egyediségének megõrzése érdekében tartózkodnak az alábbi eljárások
használatától:
• fordított ozmózis,
• vákuumos lepárlás,
• mesterséges szõlõ fagyasztási eljárások.
Hitelesség és közösség-vállalás
Szabad betekintést adnak szõlõikbe és pincéikbe, az általuk készített borokat saját nevükkel vállalják.
Végezetül, a fentiek betartásán túl közösséget vállalnak a hasonlóan gondolkodó és cselekvõ
borásztársaikkal, tapasztalataikat és tudásukat megosztják egymással, ezzel is hozzájárulva a természethû
és autentikus magyar borok sikeréhez és népszerûségéhez.