Átalakítja a világ bortermelését a klímaváltozás
A felmelegedés nemcsak a kaliforniai gazdák számára rossz hír, nyugtalanító elõrejelzések készülnek a világ más borvidékeirõl is. A klímaváltozás a világ “bortérképét” is átrajzolja: a legjövedelmezõbb fajtákat csak egy viszonylag szûk éghajlati sávban lehet termeszteni, így a többi fajtánál jóval érzékenyebbek a hõmérséklet változására – idézi Noah Diffenbaugh-ot, a Stanford kutatóját a BBC hírportálja. Mint írják, a Firenzei Egyetem egy tanulmánya szerint a klímaváltozás a hõmérséklet emelkedése mellett növekvõ csapadékmennyiséget is hoz, ami kárt tehet olyan híres borok alapanyagaiban, mint a Chianti, a Barolo, a Brunello vagy az Amarone. Ausztráliában a klímaváltozásnak tulajdonított szárazság már az elmúlt években is hatással volt a termésre. Vannak azonban olyan területek is, amelyek nyernek a globális felmelegedéssel: Európában az emelkedõ átlaghõmérsékletek következtében északra, a Skandináv országok felé tolódik a szõlõtermesztésre alkalmas éghajlati sáv – nyilatkozta az MSNBC amerikai televíziónak Simone Orlandini firenzei mezõgazdász.
Angliában a pincészetek már most élvezik a pozitív hatásokat. Az Economist adatai szerint míg tavaly a borfogyasztás csökkent a szigetországban, addig a hazai borok fogyasztása több mint 70 százalékkal nõtt. A klímaváltozás a francia fajták esetében korábbi szüretet és barátságosabb termesztési körülményeket hozott. Az elõrejelzések szerint az Egyesült Államokban a hûvösebb, partvidéki területeken és a magasan fekvõ sivatagos részeken nõhet a szõlõtermesztés. Ausztráliában Tasmánia, Chilében és Argentínában az elõhegységek, a partvidékek és a magasan fekvõ sivatagos területek profitálhatnak a klímaváltozásból.
A klasszikus borvidékek azonban nem adják fel: idén Spanyolországban rendezték meg a harmadik Klímaváltozás és Bor Konferenciát, amelynek kiemelt vendégelõadója volt Kofi Annan egykori ENSZ-fõtitkár. A klímaváltozás kihívásaira választ keresõ tanácskozáson spanyol, portugál, francia, olasz, brit, amerikai, dél-afrikai, chilei és brazil szakemberek vettek részt. Nem csoda, hogy a bortermelõk komolyan veszik a klímaváltozás jelentette fenyegetést. Kaliforniában például egyedül Napa megyében 9,5 milliárd dolláros iparágról van szó, amely több embert foglalkoztat, mint bármely más terület. A helyi idegenforgalom 80 százalékát a borturizmus adja. A Napa-völgy így hírnevénél jóval többet veszíthet. A veszteségek kivédésére a tudósok azt javasolják a termelõknek, hogy minél hamarabb kezdjenek el alkalmazkodni a változó körülményekhez. A Stanford tanulmánya például ajánlásokat tartalmaz arra nézve, hogy milyen szõlészeti technikákkal lehet növelni a növények melegtûrõ képességét.
Az ilyen ajánlások azonban kis vigaszt nyújthatnak Európa olyan történelmi borvidékein, mint Bordeaux vagy Burgundia, ahol szõlõsgazdák generációi évszázadokon át tökéletesítették világhírû fajtáikat. A BBC írása azt ajánlja a borok szerelmeseinek, hogy ha tehetik, még azelõtt látogassanak el ezekre a vidékekre, mielõtt bekövetkeznek a megjósolt változások. A világ “bortérképe” ugyanis akár már néhány évtized múlva más lehet, mint ma.
Forrás:
Alternatív Energia
http://www.alternativenergia.hu