Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Terra Hungarica BorSzalon

November 19-én a Gerbeaud Ház ad otthon a Terra Hungarica BorSzalon-nak, amelyen közel 30 bortermelõ kínálja majd borait. A kiállító borászokban közös, hogy mindannyian törekszenek a természet- és tájhû gazdálkodásra, továbbá részvételükkel egyidejûleg vállalták, hogy boraik természetességének és egyediségének megõrzése érdekében kerülik a gyom- és rovarírtó szerek, a különbözõ hozzáadott anyagok használatát, és tartózkodnak bizonyos technológiai beavatkozások alkalmazásától (a részletes alapelveket lásd alább).

A sétáló kóstolón túl az érdeklõdõk részt vehetnek Isabelle Legeron MW természethû borokat bemutató mesterkurzusán, és a magyarul is feliratozott “L”esprit du vin – Le réveil des terroirs” címû dokumentumfilm hazai premierjén bepillantást nyerhetnek a világ vezetõ biodinamikus borászatainak munkájába és filozófiájába.

A rendezvény külföldi vendégei (3 biodinamikus szemléletû birtok) idén Ausztriából érkeznek, ahol már komoly hagyományai vannak a természet- és tájhû gazdálkodásnak, továbbá boraikkal bemutatoznak a “L”esprit du vin” film alkotói, a szintén biodinamikus bordeaux-i Chateau Lagarette tulajdonosai is.

A BorSzalon az Edison Network, a Gerbeaud Ház, az In Vino Consulting és az idén 5 éves Terroir Club együttmûködésében valósul meg. A szervezõk azt remélik, hogy kezdeményezésük idõvel mozgalommá növi ki magát, és a Terra Hungarica közös márkaként vagy akár védjegyként is funkcionálhat a jövõben.


ALAPELVEINK

A BorSzalonon kiállító borászatok részvételükkel egyidejûleg az alábbiakat vállalják.

Eredetiség

Forgalomba hozott boraikat csak és kizárólag a saját borvidéken termett szõlõbõl készítik, és azokat a

borvidéken kívül csak palackozott formában értékesítik.

Szõlõgazdálkodás

Törekszenek a természet- és tájhû gazdálkodásra, ezért kerülik az alábbiak használatát:

• felszívódó gyom- és rovarírtó szerek,

• mûtrágya,

• gépi szüretelõ eszközök.

Hozzáadott anyagok kerülése

A borok természetességének és egyediségének megõrzése érdekében nem használnak hozzáadott

anyagokat, különös tekintettel az alábbiakra:

• aromákat befolyásoló fajélesztõk,

• enzimek,

• hozzáadott sav,

• aszkorbinsav,

• tápsók,

• stabilizáló adalékanyagok (pl. guar gumi),

• hozzáadott cukor,

• hozzáadott tannin,

• fa chips.

Borászati beavatkozások kerülése

A borok természetességének és egyediségének megõrzése érdekében tartózkodnak az alábbi eljárások

használatától:

• fordított ozmózis,

• vákuumos lepárlás,

• mesterséges szõlõ fagyasztási eljárások.

Hitelesség és közösség-vállalás

Szabad betekintést adnak szõlõikbe és pincéikbe, az általuk készített borokat saját nevükkel vállalják.

Végezetül, a fentiek betartásán túl közösséget vállalnak a hasonlóan gondolkodó és cselekvõ

borásztársaikkal, tapasztalataikat és tudásukat megosztják egymással, ezzel is hozzájárulva a természethû

és autentikus magyar borok sikeréhez és népszerûségéhez.

Forrás:
[hirszerkeszto]

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Átalakítja a világ bortermelését a klímaváltozás
NextContinue
Az Aranyhordó és a Neptun

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press