Téli szüret jégborhoz Tokajban
A szüret apropója a jégbor készítése. Ilyenkor kell leszedni azokat a furmint fürtöket, amelyeket a hagyományos szüretkor, õsszel a szõlõtõkén hagytak. A szõlõszemek minõsége akkor megfelelõ, ha a hõmérséklet legalább három napon át mínusz hét-tíz fok között mozog – mondta Szabó Hajnalka.
Hozzátette: idén harmincöt fõ vállalkozott a nem mindennapi feladatra. Január kilencedikén, hajnali hat órakor két hektárnyi területen szedik majd a szõlõt – hóban, fagyban. A szüretelõk kíváncsisága általában felülmúlja a hidegtõl való félelmet.
A jégbor, a maga nemében igazi unikum. A szõlõ legértékesebb, cukorban és szárazanyagban gazdag részei nehezebben fagynak meg. Préseléskor a szemekbõl lassan csöpög ki a must, amely édes, de kiegyensúlyozott nedû. Egy évig érlelik, majd két deciliteres üvegekben palackozzák.
1998-ban ötszáz liter jégbort készítettek Tokaj-Hegyalján, az elmúlt évben viszont nem kedvezett a termés a jégbornak, így egy deci sem került palackba.
A szakemberek most abban bíznak, hogy jó lesz a termés. A borritkaság évekig is tárolható, az istenek nedûjét kedvelõk szerint azonban igazán most, fiatalon élvezhetõ e különleges Tokaji gyümölcsös aromája.
Forrás:
MNO
http://www.mno.hu