Tavaszi menü bemutató / N28 Wine & Kitchen
N28 Wine and Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az ősi magyar fajták megmentéséért. Az ő kettejük és barátaik, Házkötő György és felesége, Pallaghy Anna közös álma vált valóra ezzel a borétteremmel, ahol az ételeket a borokhoz párosítják, nem pedig fordítva.
A belváros szívében elhelyezkedő borétterem katalán-baszk-magyar fúziós konyhát visz és olyan széles hazai borválasztékot kínál, melyet a fővárosban máshol nem találhattok. Missziójuk, hogy a kis tételes magyar boroknak méltó teret adjanak és olyan különlegességeket kínáljanak poharas tételként, melyet máshol nem kóstolhattok.
Tegnap (2023.05.17.) A tavaszi menüt kóstoltuk több sajtó képviselőjével, ahol kiváló pintxo falatok és más különlegességek vártak ránk, sok jó hazai tétel mellett, ételekhez válogatott organikus borokkal.
Borok pontozása: Robert Parker alapokon, de már James Suckling 100-as pontrendszere alapján (100: szín: 1-15 | aroma: 1-25 | test-struktúra: 1-25 | benyomások együttesen: 1-35) + OIV – International Organisation of Vine and Wine (OIV-100, BLIC rendszer) alapján.
Teljes borsor a Vivino mobil applikációban látható: https://www.vivino.com/users/chrisdry/wines (az asztali verzió nem mutatja meg a pontozásom, csak a mobil applikáción láthatod, az évjárat végén az általam ítélet pontok láthatók – szubjektív vélemény – kövess be, ha érdekel, milyen borokat javaslok kóstolásra és megvásárlásra, azaz 87 felettieket már jó szívvel, 90 felettiek pláne nem okozhatnak csalódást: kritikusan, ám objektíven pontozom).
Pontozási segédlet:
90-95/100: Kiváló bor, komplex, különleges karaktere van. Fogyasztása nagy élményt jelent.
87-89/100: Többnyire az átlag fölött, egészen a nagyon jóig. Eltérő fokban mutathat finom ízeket, különleges karaktere is lehet, (ha van több sav, esetleg több tannin) azok alig észrevehetők.
- Barta – Extra Brut, Methode traditionel 2017. 88/100 (Vivino 3,6)
- Palkó Zsolt – Hárslevelű 2020. 89/100 (Vivino 3,8)
- Malatinszky – Noblesse Cabernet Franc 2013. 87/100 (Vivino 3,5)
- Cseri – Legenda 2018. 90/100 (Vivino 4,0)
- Barta – Öreg Király Dűlő Mád Furmint 2018. 91/100 (Vivino 4,1)