Találkozzunk New Yorkban!
[tn_5_bal.jpg] A 21 éves múltra visszatekintõ VinAgora Nemzetközi Borversenyt kísérõ immár 6. éve megrendezett Borgálának idén is a New York Palota patinás épülete adott otthont. Az esemény 2013. 06. 29-én, délben vette kezdetét sajtótájékoztatóval, majd az érdeklõdõ vendégek köszöntésével folytatódott 13 órakor. 560 féle tétel volt kóstolható, fehérborok, vörösborok, rosé borok, pezsgõk egészen este 8 óráig. Külön teremben, 15 órakor sonkakóstolót tartott Gábbosy Ádám, képzett cortador (sonkaszeletelõ mester), melyhez Varga Norbert sommelier kínált borokat.
Az impozáns épület megfelelõ helyszín volt ennek a nagyszabású gálának, mely azzal a céllal jött létre, hogy a fogyasztó hiteles információkat kapjon a borok világáról és megismerhesse és megkóstolhassa a versenyen résztvevõ borokat és pezsgõket. Elegáns környezet, elegáns borok, elegáns megjelenés. Ez utóbbi nem volt kötelezõ, mégis mindenki megadta a módját a megjelenésnek. Érdemes volt már az elején érkezni, akkor még nem volt akkora tömeg, könnyen meg lehetett közelíteni az asztalokat, ahol a borok sorakoztak termelõk szerint, ábécé sorrendben. Külföldi és itthoni nedûk együtt, egymás mellett. Ahogy teltek az órák, úgy fogyott ki egy-egy tétel véglegesen. Palmes D’or Brut Vintage 1999, mely champion díjat kapott, csak egy palackkal nyitottak óránként, hogy aki késõbb érkezik, õ is élvezhesse ezt a pezsgõt. De aki például új-zélandi Suvignon Blanc-t akart kóstolni, nagyon hamar azzal kellett szembesülni, hogy nincs és nem is lesz.
[tn_3_kozep.jpg]
Magyarország 424 mintával nevezett a versenyre, képviseltette még magát Ausztrália, Ausztria, Bolívia, Brazília, Csehország, Franciaország, Horvátország, Libanon, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Uruguay és Új-Zéland. Van, aki országok szerint kóstolt. Neki volt az egyik legnehezebb feladata, fõleg akkor, ha nem ismerte a borászatot név szerint. Voltak, akik csak az érmeseket kóstolták, azok közül is csak az aranyakat. Érthetõ döntés, de ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a borverseny szabályzata kimondja: a nevezett borok 30%-a kaphat csak érmet. Tekintettel a szigorú szabályra idén bizonyos kategóriákban az egyébként aranyérmes színvonalat képviselõ borok közül néhány nem került be a legjobb 30%-ba. Éppen ezért érdemes volt a díj nélkül maradt borokba is belekóstolni. Voltak, akik fajták szerint kóstoltak, s voltak, akik megérzésre, a pillanatnyi hangulatuk szerint.
[tn_2_kozep.jpg]
Nemcsak borok, de néhány borászat és borász személyesen is képviseltette magát: Juhász testvérek Pincészete, Dula Pincészet, Borbély Családi Pincészet, Dúzsi Tamás Pincéje, Fodorvin családi Pincészet, Linbrunn Pincészet, Lesence Borászat, Koch Csaba, Evinor Pincészet, Mátra-Bacchus Szõlõbirtok és Pincészet, Thummerer Pince, Gregorián Pince, Takler Pince. Itt is sokan voltak, s a kínált borokat a belsõ teremben is meg lehetett találni, mégiscsak más élmény volt úgy kóstolni, hogy közben akár magával a borásszal lehet megvitatni a bort.
[tn_4_kozep.jpg]
Késõ délutánra már jókora tömeg gyûlt össze mindegyik teremben, sokan ismerõsként köszöntötték egymást, sokan most lettek ismerõsök. Kedélyes beszélgetések alakultak ki egy-egy pohár felett, véleménycserék, viták, ajánlások, mit lenne még érdemes megkóstolni. Majd egy utolsó koccintás: jövõre ugyanitt!
Kele Renáta