Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Szüret közepes minõséggel

Jelenleg az utolsó fajták szedésénél tartanak az egri és a mátrai borvidéken, ahol várhatóan a jövõ hét közepéig befejezik a szüretet. Fábián Imre azt is elmondta, hogy a tavalyitól késõbb, szeptember közepén kezdõdött a munka. A termelõk és a felvásárlók abban reménykedtek, hogy hosszú, száraz lesz az õsz, ami számottevõen javítja a szõlõk minõségét. Ez azonban nem mindenütt vált valóra, mert az eredményeket az ültetvények helye, a fajták és azok termésmennyisége befolyásolta.

A szakember nem titkolta, hogy az idei évjárat csak jó közepes, mert a napfényes órák száma és a jó terméshez szükséges hõmennyiség is elmaradt a várttól. Ennek ellenére a cabernet, a kékfrankos és a leányka minõségével sokan elégedettek voltak, ezek cukorfoka elérte a 18–19-et. Ám a fajták többségénél csak 16–17 mustfokot mértek. Ebben közrejátszott az is, hogy október 21. és 25. között csapadékosra fordult az idõjárás, ami jelentõsen rontotta a szõlõk egészségi állapotát.

A természeti problémák mellett a felvásárlási árak is gondot okoznak: alacsonyabbak a tavalyinál. A kék és a fehér szõlõkért kilónként átlagosan 15–20 százalékkal kevesebbet adtak az átvevõk. Akadtak viszont olyan kiváló fajták, mint a chardonnay, a szürkebarát vagy a hárslevelû, amelyeknek az ára csak kisebb mértékben csökkent a tavalyihoz képest. A szõlõk idei alacsonyabb felvásárlási árához az is hozzájárult, hogy sokaknál nagyobb bormennyiség maradt meg, mint korábban, amit nem tudtak értékesíteni. Az általános mérséklõdést azzal is magyarázzák, hogy telített a borpiac, mivel kisebb a fizetõképes kereslet. A fogyasztók az olcsóbb asztali borokból vásárolnak.

Fábián Imre a továbbiakban arról tájékoztatott, hogy tavaly az aszály miatt 25–30 százalékkal kevesebb szõlõ termett, de az nagyon jó minõségben érett meg. Az idén a két borvidéken hektáronként átlagosan 10 tonnás termést szüreteltek, viszont a korábbinál jóval alacsonyabb árakon kelt el a szõlõ. Ezt az évjáratot a szakemberek – mint az sejthetõ is volt – nem tartják csúcsminõségûnek, de néhány pincészetben minden bizonnyal jó, finom borokat érlelnek majd

Forrás:
Heves Megyei Hírlap
http://www.hevesmegyeihirlap.hu

Post Tags: #szüret

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
A magyar borászat jelene és jövõje – II. szakmai konferencia Pécsett
NextContinue
FOODAPEST 2004

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press